Zahod Turčije stresel močan potres, več deset ranjenih

Svet 23. Nov 202207:10 > 15:43 0 komentarjev
Turčija potres
PROFIMEDIA

Severozahod Turčije je davi stresel močan potres magnitude 6,1. Po prvih poročilih smrtnih žrtev ni terjal, je pa bilo poškodovanih najmanj 80 ljudi. Žarišče potresa je bilo približno 170 kilometrov vzhodno od Istanbula, največjega mesta v Turčiji, kjer so tresenje tal tudi močno čutili.

Po navedbah Evropskega mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je do potresa prišlo na globini dveh kilometrov. Po oceni ameriških seizmologov je imel magnitudo 6,1, po navedbah turških pa 5,9. Žarišče je bilo v okrožju Golyaka v provinci Düzce, tresenje tal pa so čutili daleč naokrog, med drugim v prestolnici Ankara in 16-milijonskem Istanbulu.

Turška državna televizija TRT, ki jo povzema nemška tiskovna agencija DPA, poroča, da je število poškodovanih v potresu naraslo na najmanj 80. En človek je utrpel hujše poškodbe, ko je v paniki skočil z balkona. O morebitnih smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo.

Z izjemo nekaj uničenih skednjev ni poročil o večji škodi ali zrušenju stavb, je povedal turški notranji minister Süleyman Soylu, ki je obiskal okrožje Golyaka. Kot je dodal, še vedno preučujejo razmere na terenu. Vsega skupaj bodo po njegovih besedah pristojni preverili stanje 8000 zgradb.

V provincah Duzce in Sakarya bodo danes šole zaprte. V prvi izmed regiji bodo poleg tega začasno izklapljali elektriko, so sporočile pristojne oblasti in pozvale prebivalce, naj ostanejo mirni.

Doslej so zabeležili nekaj več kot sto popotresnih sunkov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija je eno izmed potresno najbolj aktivnih območij na svetu. Prav provinca Duzce je bila med regijami, ki jih je leta 1999 prizadel potres z močjo 7,4, eden najhujših v Turčiji v več desetletjih, ki je terjal več kot 17.000 življenj, od tega približno tisoč v Istanbulu.

Strokovnjaki že dolgo svarijo, da bi močan potres lahko opustošil Istanbul, kjer je gradnja številnih poslopij potekala brez varnostnih ukrepov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!