Zakaj nekateri nikoli ne zbolijo za covidom-19

Koronavirus 12. Nov 202113:15 6 komentarjev
Koronavirus
PROFIMEDIA

Ne glede na njihovo izpostavljenost koronavirusu so nekatere osebe vedno negativne na testih, s katerimi potrjujemo njegovo prisotnost. Znanstveniki ugotavljajo, da imunski odziv limfocitov T pri nekaterih z virusom "opravi" takoj po okužbi.

Čeprav so v stiku s koronavirusom – v zdravstvenih ustanovah ali gospodinjstvu – nekatere osebe nikoli niso pozitivne na testu za koronavirus. Znanstveniki so, kot navaja britanski Guardian, odkrili možno razlago, zakaj je temu tako.

Znanstvenike je kar nekaj časa zaposlovalo vprašanje, ali osebe, ki so obkrožene z virusom, na testu pa niso nikdar pozitivne, v stik z virusom sploh pridejo. “Nismo vedeli, ali so se ti posamezniki povsem izognili stiku z virusom ali so po naravni poti odpravili virus, preden bi ga zaznali testi,” je po navedbah Guardiana povedal imunolog Leo Swadling.

Pri teh ljudeh se pojavi nepopolna, abortivna oblika okužbe. Četudi virus vstopi v telo, ga limfociti T v najbolj zgodnji fazi okužbe “očistijo”, zaradi česar okužbe ne zaznajo niti hitri testi niti testi PCR.

Najnovejša študija je, tako Guardian, spremljala zaposlene v zdravstvu v prvem valu pandemije. Čeprav je bilo tveganje za okužbo veliko, 58 sodelujočih v raziskavi (15 odstotkov) nikoli ni bilo pozitivnih na testu za koronavirus. V primerjavi z vzorci krvi pred pandemijo in vzorci krvi oseb, ki niso bile v stiku z virusom, so v krvi teh sodelujočih odkrili povečano količino limfocitov T, ki so reagirali proti virusu.

Iz študije je prav tako razvidno, da je delež oseb že imel spominske limfocite T, ki so odgovorni za celično zaščito in so jih razvili ob preteklih okužbah s sezonskimi koronavirusi.

PCR test
PROFIMEDIA

“Ta študija identificira [nov] vmesni izid – dovolj izpostavljenosti virusu, da se aktivira del imunskega sistema, vendar ne dovolj, da bi občutili simptome, lahko zaznali virus ali sprožili odziv protiteles,” je po Guardianovih navedbah povedal profesor biomedicinske tehnologije Alexander Edwards.

Ugotovitve glede limfocitov T so pomembne tudi za cepiva proti covidu-19. Obstoječa cepiva proti covidu-19 se osredotočajo na protitelesa in med drugim ščitijo pred hujšim potekom bolezni, a imunost, ki jo zagotavljajo, sčasoma upade. Nasprotno odziv limfocitov T zagotavlja daljšo zaščito.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje