Zaradi nižjih cen goriva za domačine bo Komisija začela postopek proti Madžarski

Svet 15. Jul 202217:49 2 komentarja
bencinska črpalka, Madžarska
N1

Evropska komisija je danes sprejela odločitev, da začne postopek proti Madžarski, ker je ta določila, da lahko le vozniki vozil z madžarskimi registrskimi oznakami točijo gorivo po regulirani ceni, medtem ko je pri polnjenju rezervoarja vozila s tujo registracijo treba plačati tržno ceno. Gre za ukrep, ki ni skladen z določbami notranjega trga, poudarjajo v Bruslju.

Vozila z madžarsko registrsko tablico, vključno s traktorji in kmetijskimi stroji z madžarskimi dokumenti, so upravičena do znižanja uradnih cen goriva za 60 do 70 odstotkov, so v sporočilu za javnost pojasnili na komisiji.

Evropska komisija je zato pozvala madžarske organe, naj upoštevajo pravo EU glede prostega pretoka blaga in storitev, vključno s prevoznimi storitvami, svobodo ustanavljanja, prostim gibanjem državljanov in delavcev in načelom nediskriminacije ter pravila o uradnih obvestilih iz direktive o preglednosti enotnega trga.

“V trenutnih geopolitičnih razmerah je zagotavljanje dobrega delovanja enotnega trga še posebej pomembno, saj je ta glavni instrument za premagovanje trenutnih gospodarskih motenj, ki so posledica ruske invazije v Ukrajini,” so pojasnili v Bruslju. Kot so poudarili, sta enostransko ukrepanje na nacionalni ravni in diskriminatorna obravnava v nasprotju z načeli prostega pretoka na enotnem trgu in ne moreta pomeniti rešitve.

Madžarska ima zdaj dva meseca časa, da odpravi pomisleke komisije, sicer se ta lahko odloči, da ji pošlje obrazloženo mnenje. V začetku junija je Evropska komisija madžarske oblasti že pozvala, naj začasno prekličejo izvajanje ukrepa, dokler ne bo gotovo, da je skladen s pravom EU.

Cene goriva so na Madžarskem omejene od 15. novembra lani, in sicer na 480 forintov. Madžarska vlada se je za ukrep odločila konec maja, potem ko je letna stopnja inflacije v državi oktobra lani dosegla 6,5 odstotka, kar je največ po letu 2012. Od takrat naprej se je sicer še okrepila. Pred dvema dnevoma pa je vlada Viktorja Orbana razglasila izredne razmere na področju energetike in se zedinila o sedmih ukrepih, preko katerih bo naslovila energetsko krizo.

Madžarska vlada je pred dobrim mesecem podaljšala omejitev cen nekaterih osnovnih živil in goriva do 1. oktobra, medtem pa bosta omejitev obrestnih mer in moratorij na odplačila posojil veljala do konca leta

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje