Zaradi turistov “utišali zvonik”, domačini zdaj ne morejo spati

Svet 03. Avg 202309:55 10 komentarjev
Pienza
Pienza. Foto: PROFIMEDIA

V italijanskem mestecu Pienza so pred kratkim "utišali zvonik", ki prebivalce toskanskega mesta spremlja že približno 560 let. Mestne oblasti so se za ukrep odločile po protestih lastnikov turističnih nastanitev, saj naj bi se njihovi gostje pritoževali nad hrupom. Zdaj so na nogah domačini, saj brez donenja zvonov ne morejo zaspati.

Ikonični urni stolp stoji na glavnem trgu toskanskega mesta Pienza, ki ga je Unesco leta 1996 razglasil za svetovno dediščino. Stavbe, ki obdajajo glavni mestni trg, so začeli graditi leta 1459.

Manolo Garosi, župan mesta, je povedal, da so morali v skladu s predpisom o onesnaževanju s hrupom iz leta 2017 zvon med polnočjo in 7. uro zjutraj utišati.

“Gosti in lastniki turističnih nastanitev, ki so tudi prebivalci tega mesta, so se pritoževali,” je dejal. “Pritožbe so se začele, ko smo pred 18 meseci digitalizirali zvok zvonjenja in ure.”

Domačini so ob zvonjenju odraščali

Oglasili pa so se tudi razburjeni domačini, ki so ob zvonjenju odraščali, nevajeni tišine pa ne morejo zaspati. “Tukaj smo se rodili. Zvonjenje smo slišali sredi noči. V popolni tišini noči je bilo to za nas znamenje življenja,” je povedal eden od lokalnih prebivalcev.

Pienza je sicer prikupno staro mestece, ki je s starodavnimi stavbami, ozkimi tlakovanimi ulicami in dih jemajočo lego na vrhu hriba s pogledom na razgibano toskansko pokrajino že vrsto let priljubljena dopustniška destinacija domačih in tujih turistov.

Zgodovinsko središče mesta, ki je že skoraj tri desetletja pod okriljem Unescove zaščite, je konec 15. stoletja po načelih renesančnega ”idealnega mesta” preuredil papež Pij II. Po svoji zaslugi mu je papež nadel tudi ime.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje