Milijarda evrov za ključen gradnik ukrajinskega gospodarstva

Svet 11. Nov 202218:20 0 komentarjev
Ukrajinsko žito
Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS

Evropska komisija je z več mednarodnimi finančnimi partnerji zbrala milijardo evrov za krepitev solidarnostnih pasov med EU in Ukrajino. Ti pasovi so namenjeni tako nadaljevanju ukrajinskega kmetijskega izvoza kot tudi uvozu in izvozu ostalih dobrin ter humanitarne pomoči, so danes sporočili iz Bruslja.

Milijardo evrov za ta ključen gradnik ukrajinskega gospodarstva v času ruske invazije so skupaj zbrale Evropska komisija, Evropska investicijska banka, Evropska banka za obnovo in razvoj ter Svetovna banka.

Solidarnostni pasovi so pobuda Komisije in več članic Unije – Češke, Poljske, Romunije in Slovaške – ter kandidatk za članstvo Moldavije in Ukrajine. Od vzpostavitve teh pasov maja letos je Ukrajina po cestah, železnicah, rekah in morju izvozila okoli 15 milijonov ton kmetijskih pridelkov, kar je pomembno prispevalo k blaženju rasti cen hrane po svetu.

K temu je v veliki meri pripomogel tudi dogovor med Moskvo in Kijevom o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja. Komisija ocenjuje, da sta pobudi do konca oktobra skupno omogočili izvoz 25 milijonov ton ukrajinskih kmetijskih pridelkov.

Po drugi strani je v Ukrajino prispelo mnogo nujnih dobrin, kot so gorivo in humanitarna pomoč. Solidarnostni pasovi so prinesli 15 milijard evrov prihodkov ukrajinskim kmetom in podjetjem, so še dodali v Bruslju.

Komisija bo zato iniciativi namenila 300 milijonov evrov pomoči, ki bo med drugim namenjena skrajševanju čakalnih dob na mejah in krepitvi infrastrukture, kar bo omogočalo povečanje maksimalnih kapacitet na teh pasovih.

Evropska investicijska banka bo Ukrajini dala na razpolago svoje znanje, hkrati pa solidarnostnim pasovom namenila 300 milijonov evrov, ki bodo namenjeni vzdrževanju in nadgradnji infrastrukture. Evropska banka za obnovo in razvoj je pristavila še 300 milijonov evrov, paket pomoči s 100 milijoni evrov pa zaokrožuje Svetovna banka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!