ZDA opozarja, da lahko Rusija vsak čas sproži napad na Ukrajino

Svet 07. Feb 202208:01 > 08:21 0 komentarjev
Jake Sullivan
Leah Millis/REUTERS

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je v nedeljo na ameriških televizijah opozarjal, da lahko Rusija vsak čas napade Ukrajino in sproži spopad, ki bo imel veliko človeško ceno. Američani trdijo, da ima Rusija sedaj nameščenih 70 odstotkov enot in opreme, ki bi jih potrebovala za napad. "Ne verjemite apokaliptičnim napovedim," se je na Twitterju odzval ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

“Če pride do vojne, bo to velika človeška cena za Ukrajino, ampak glede na naše priprave in odgovor, bo to velika strateška cena tudi za Rusijo,” je dejal Sullivan, ki je nastopil na ameriških televizijah NBC, Fox in ABC. Bela hiša naj bi ameriške kongresnike že obvestila, da bi ruska invazija na Ukrajino pomenila hitro zavzetja Kijeva in bi zahtevala okoli 50.000 smrtnih žrtev.

Neimenovani ameriški državni uradniki, ki jih navajajo ameriški mediji, ocenjujejo, da bo ruski predsednik Vladimir Putin ukazal invazijo v naslednjih tednih, čeprav za zdaj še ne vedo v kakšnem obsegu. Diplomatska rešitev je še vedno možna, poudarjajo v Washingtonu.

Pripravljeni na različne scenarije

Sullivan je še dejal, da so ZDA v sodelovanju z zavezniki in partnerji pripravljene na razne scenarije. Hkrati je Zahod tudi utrdil zaveznike na “vzhodnem krilu”. Tudi veleposlanica ZDA pri ZN Linda Thomas Greenfield je za ameriško medijsko mrežo CNN dejala, da si prizadevajo za diplomatsko rešitev, vendar se zavedajo, da se Rusi še naprej pripravljajo na napad.

Kot navaja AFP, je Kijev ob podpori nekaterih evropskih zaveznic doslej že večkrat poskušal zmanjšati bojazni pred skorajšnjim ruskim napadom, saj želi preprečiti nadaljnjo škodo svojemu gospodarstvu, ki je v težavah.

Ukrajina
Zajem zaslona

Ukrajinski zunanji minister: Ne verjemite apokaliptičnim napovedim

“Ne verjemite apokaliptičnim napovedim,” je tako na Twitterju v nedeljo v odzivu na trditve iz Washingtona zapisal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. “Različne prestolnice imajo različne scenarije. Ukrajina je pripravljena na kakršenkoli razvoj,” je dodal.

Izpostavil je, da ima Ukrajina močno vojsko, mednarodno podporo brez primere in vero Ukrajincev v svojo državo. “Sovražnik je tisti, ki bi se nas moral bati,” je poudaril.

Ameriški senator John Barraso pa je za ameriško televizijo Fox izrazil zaskrbljenost kaj se bo zgodilo, ko bo Putin dosegel, da se Ukrajino vrne v njegov tabor. Ob tem je omenil, da bi lahko Iran pospešil prizadevanja za pridobitev jedrskega orožja, Kitajska pa bi se lahko odločila za invazijo na Tajvan.

Predsednik ZDA Joe Biden danes v Beli hiši gosti nemškega kanclerja Olafa Scholza, francoski predsednik Emmanuel Macron pa bo danes v Moskvi pri Putinu, kamor namerava kasneje tudi Scholz. Biden in Macron sta se zaradi tega v nedeljo pogovarjala po telefonu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!