Žrtev spolne zlorabe: Kar se je dogajalo v Franciji, je šokantno

Svet 13. Okt 202112:17 > 13:49 0 komentarjev
Francija
PROFIMEDIA

Da so razkritja poročila o spolnih zlorabah mladoletnikov, ki so jih zakrivili člani francoske katoliške cerkve, "zaskrbljujoča in šokantna", je za turško tiskovno agencijo Anadolu povedala Laurence Poujade, nekdanja nuna in vodja društva Sentinelle za pomoč žrtvam spolnih zlorab.

Pretekli teden objavljeno poročilo, da so duhovniki francoske katoliške cerkve množično zlorabljali mladoletnike, je odkrilo razsežnosti kaznivih dejanj, ki so se v zadnjih sedmih desetletjih dogajala pod okriljem te institucije. Mladoletnikov, ki so jih spolno zlorabljali francoski duhovniki, je najmanj 216.000.

Še veliko večje pa je število zlorab, če se v skupni seštevek storilcev prištejejo tudi osebe, ki so bile povezane s cerkvijo, recimo vodje katoliških šol in programov za mlade. Njihovo skupno število potemtakem naraste na 330.000.

Da so razkritja iz poročila “skrb vzbujajoča in šokantna”, je za turško tiskovno agencijo Anadolu povedala nekdanja nuna Laurence Poujade, ki jo je pred četrt stoletja, ko je bila stara 30 let, zlorabil francoski duhovnik med službeno potjo v Gvinejo.

Poujade zdaj vodi društvo Sentinelle, ki pomaga žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zakrivili člani francoske katoliške cerkve. Številke, je povedala, so gotovo še večje, nekatere žrtve so že umrle – nekatere so po zlorabi storile samomor – in pred smrtjo resnice o zlorabi niso zaupale nikomur.

“To je zgodovinski čas, poročilo izpostavlja odgovornost cerkve,” je komentirala Poujade.

Francija
PROFIMEDIA

Dolgotrajno celjenje ran

Poujade je prav tako spregovorila o svoji izkušnji. Cerkvena skupnost jo je po zlorabi prosila, naj prekine stike s sorodniki in naj ne govori o tem, kar se je zgodilo. Družina je vedela, da je nekaj narobe, imela je sledi udarcev in modric, a najbližjim, kot je opisala, ni smela zaupati resnice.

“O napadu sem spregovorila šele šest let po tem, ko se je zgodilo. Spoprijela sem se s psihološkimi posledicami, se je pa postopoma slabšalo tudi moje fizično zdravje. Pomembno je, da poročilo navaja, da je treba zaceliti rane žrtev. Cerkev bi morala priznati svojo odgovornost in plačati odškodnino,” je dejal Poujade.

O ranah žrtev pa je, spomnimo, po objavi poročila spregovoril tudi papež Frančišek. Kot je sporočil njegov tiskovni predstavnik, so papeževe misli “z žrtvami, z veliko žalostjo za njihove rane in hvaležnostjo za pogum, da so o zlorabah spregovorile”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!