Baltske države pozvale Nemčijo, naj Ukrajini pošlje leoparde, v Kijevu kritični

Svet 21. Jan 202314:097 komentarjev
Nemški tanki leopard veljajo kot eni najbolj zmogljivih na svetu
Foto: Radovan Stoklasa/REUTERS

Skupina Baltskih držav je Nemčijo pozvala, da Ukrajini pošlje tanke leopard, ki veljajo kot eni najbolj zmogljivih modelov tankov na svetu. Kijev je medtem kritičen do neodločnosti zaveznic.

Zunanji ministri baltskih držav, Estonije, Latvije in Litve, so Nemčijo pozvali, naj Ukrajini dobavi tanke leopard, je danes sporočil latvijski zunanji minister Edgars Rinkevičs. Do poziva je prišlo dan po srečanju kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v oporišču Ramstein v Nemčiji, kjer se zaveznicam glede dobave leopardov ni uspelo dogovoriti.

“Zunanji ministri Estonije, Latvije in Litve pozivamo Nemčijo, naj Ukrajini nemudoma zagotovi tanke leopard. To je potrebno za ustavitev ruske agresije, pomoč Ukrajini in hitro vzpostavitev miru v Evropi,” je na Twitterju zapisal Rinkevičs. “Nemčija ima kot vodilna evropska sila v zvezi s tem posebno odgovornost,” je dodal.

50 zahodnih zaveznic brez dogovora v Ramsteinu

Na petkovem srečanju kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v ameriškem oporišču Ramstein v Nemčiji se predstavnikom okoli 50 zahodnih zaveznic ni uspelo dogovoriti glede dobave nemških tankov leopard Ukrajini. Vendar pa se bo razprava o tem nadaljevala, je ob robu srečanja dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Ukrajina namreč zaveznice že dlje časa prosi za dobavo nemških tankov leopard. Poljska in Finska, katerih vojski imata tanke leopard 2, sta izrazili pripravljenost za pošiljanja teh v Ukrajino. Vendar mora Nemčija kot država proizvajalka takšno potezo odobriti, do česar pa je Berlin zadržan.

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je na srečanju izrazil prepričanje, da bodo zahodne zaveznice Kijeva uspele oblikovati koalicijo za dobavo leopardov Ukrajini.

Leopard velja za enega najbolj zmogljivih na svetu

V Nemčiji izdelan tank leopard 2 velja za enega najbolj zmogljivih modelov tankov na svetu. Prvič so ga izdelali konec sedemdesetih let minulega stoletja kot zamenjavo za ameriški model M58 Patton in poznejši leopard 1, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je zapisal nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, je leopard 2 “nekakšen Volkswagnov golf nemške tankovske industrije: vsestransko uporaben in svetovno priznan”. Doslej so izdelali okoli 3500 teh 60-tonskih tankov, ki jih je razvil proizvajalec orožja Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Ukrajina kritična do neodločnosti zaveznic glede dobave leopardov

V Kijevu so se medtem kritično odzvali na “globalno neodločnost” zahodnih zaveznic glede dobave težkih bojnih tankov ukrajinski vojski. Ta “neodločnost ubija še več naših ljudi”, je izjavil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

“Vsak dan odlašanja pomeni smrt Ukrajincev. Razmišljajte hitreje,” je na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika, potem ko se zahodnim zaveznicam ni uspelo dogovoriti o dobavi nemških tankov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar