Družbi United Media in Vijesti podpisali pismo o nameri za sklenitev partnerstva

Gospodarstvo 02. Okt 202118:29 > 18:53 0 komentarjev
United Media

United Media, vodilna medijska družba v jugovzhodni Evropi, je sporočila, da je podpisala pismo o nameri za nakup 51 odstotkov družbe Vijesti iz Črne gore.

To je velika in pomembna novica za vse zaposlene na Vijestih, za gledalce in bralce te medijske hiše, pa tudi za vse tiste, ki pozorno spremljajo dogajanje z medijsko svobodo v regiji in Evropi, so v sporočilu zapisali pri United Media.

Družba United Media se kot novi delničar v skladu s pismom o nameri zavezuje, da bo spoštovala in ščitila uredniško neodvisnost in avtonomijo Vijesti. Odgovorni urednik bo še naprej izbran na predlog lokalnih solastnikov, pa tudi Media Development Investment Fund (MDIF), investicijskega sklada iz New Yorka, ki podpira svobodo medijev in je bil od ustanovitve manjšinski delničar Vijesti, je poudarjeno v izjavi.

“Vijesti so na vseh treh platformah izpostavljene monopolistom in nacionalistom, gre za eksistenčno grožnjo zaradi svoje zavezanosti svobodi izražanja in profesionalnemu novinarstvu. V partnerski odnos z UN vstopamo prepričani, da bodo naši mediji še pomembnejši, kajti to partnerstvo še dodatno poudarja naše liberalne vrednote in kakovostno novinarstvo,” je povedal prof. dr. Miodrag Perović, eden od ustanoviteljev Vijesti.

Izvršni direktor MDIF, Harlan Mandel, ocenjuje ta razvoj kot strateško sodelovanje dveh medijskih hiš, ki je utemeljeno na vrednosti njunih blagovnih znamk in temelji na moči njunega objektivnega poročanja.

“V tem trenutku vidimo v Evropi epidemijo ujetih medijev, v kateri se prevzemajo zasebni mediji, medtem ko je medijski trg na Balkanu še naprej izjemno težek za zagon neodvisnih medijev in njihovo poslovanje na trgu. V tem okolju je sodelovanje dveh najvplivnejših znamk v regiji, ki sta prepoznani po svojem neodvisnem novinarstvu, dobrodošlo, ker zagotavlja, da bo kakovostno raziskovalno novinarstvo še naprej vodilo poslovnega modela Vijesti,” je povedal Mandel.

“Vedno smo bili mnenja, da je objektivno in neodvisno novinarstvo eden od ključnih dejavnikov za razvoj družbe, v tem kontekstu pa cenimo dozdajšnje delo Vijesti in dejstvo, da so se leta upirali različnim pritiskom in profesionalno opravljali delo. Veselimo se bodočega partnerstva in verjamemo, da bo to zagotovilo, da bo ta medijska hiša v prihodnjem obdobju doživela širitev in da bodo kakovostne vsebine novinarjev Vijesti dosegle širše občinstvo,” je dejala izvršna direktorica United Media Aleksandra Subotić.

United Media je vodilna medijska družba v jugovzhodni Evropi, ki posluje v osmih državah in ima v svojem portfelju 55 televizijskih programov, vključno z N1 in Novo TV, dnevne časopise, kot sta Danas in Nova, ter številne radijske postaje.

Media Development Investment Fund, Inc. (MDIF) je neprofitni investicijski sklad, ki že več kot 25 let podpira neodvisne medije v regiji. MDIF ima manjšinski delež v medijih.

Vijesti veljajo za edini neodvisni dnevni časopis in edino neodvisno televizijsko postajo v Črni gori, ki je že od svojega nastanka ljudem prinaša verodostojne novice.