Več kot sto tisoč prebolevnikov se še ni cepilo

Koronavirus 27. Jul 202117:32 > 19:071 komentar
Delite:
Janez Poklukar
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Od 20. novembra lani je bilo v Sloveniji s PCR testi potrjenih 180 tisoč okužb s covid-19. Od tega se je 35 tisoč prebolevnikov cepilo z enim odmerkom cepiva, 27 tisoč z dvema. To pomeni, da približno 118 tisoč prebolevnikov še ni pristopilo k cepljenju.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku na Ravnah na Koroškem pozval vse, ki so preboleli akutno okužbo, da pristopijo k cepljenju, da bomo kot družba ustrezno zaščiteni še pred jesenjo.

“Za odgovore na pomisleke se obrnite na osebne zdravnike in strokovne službe. Zgolj z visoko precepljenostjo bomo lahko obvladovali virus,” so ob tem še navedli na ministrstvu za zdravje.

Po ministrovih navedbah stopnja hospitalizacije zaradi covida-19 znaša v splošni populaciji 7,3 odstotka, pri starejših od 80 let pa je štirikrat večja in je približno 28-odstotna. “To je pomemben podatek, ko iščemo koristi cepljenja,” je poudaril Poklukar.

Koroška ena najbolj precepljenih regij v Sloveniji

Poklukar je tudi ocenil, da je Koroška ena najbolj precepljenih regij v Sloveniji. V teh dneh ima regija tudi najmanj okužb. V skupini nad 50 let, v kateri je skoraj 32 tisoč prebivalcev, je že cepljenih 19 tisoč oseb, okoli 11 tisoč necepljenih pa je minister pozval k cepljenju proti covidu-19.

V izjavi za medije je postregel tudi s podatkom, da je na Koroškem okoli 3.700 starejših od 80 let, od tega jih je cepljenih 2.600. Po ministrovih besedah pa je Slovenija v ponedeljek pri populaciji nad 18 let dosegla 51-odstotno precepljenost.

Meni tudi, da se je treba cepiti zdaj, da bi bili pripravljeni na jesen. Dejal je tudi, da bo mobilna aplikacija za preverjanje PCT pogojev (preboleli, cepljeni, testirani), ki je trenutno zaradi tehničnih težav nedostopna, na voljo najverjetneje do konca dneva.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na Koroškem z dvema odmerkoma doslej cepljenih 49 odstotkov starejših od 18 let, z enim odmerkom pa 54 odstotkov populacije. Direktorji Zdravstvenih domov Slovenj Gradec, Dravograd, Radlje ob Dravi in Ravne na Koroškem pa so prebivalstvo pozvali k cepljenju.

Komentari

Vaš komentar