4 oblike vedenja, ki pokvarijo prvi vtis

Magazin 18. Nov 202115:00 0 komentarjev
Prvi vtis
Profimedia

Naj gre za razgovor za službo, nova poznanstva ali zmenek – za naše družabno življenje je ključen dober prvi vtis. Raziskava je pokazala, kaj ljudi najbolj odbija.

1. Nadutost

Ljudem samopoveličevanje ni preveč všeč, zato s tem ne naredite dobrega vtisa, piše klinična psihologinja dr. Vinita Mehta. Tudi raziskave to trditev podpirajo.

2. Bahanje, ki naj bi vzbujalo skromnost

Gre za bahanje, izraženo skozi tarnanje ali skromnost. Eden tipičnih primerov je objava na družbenih omrežjih: “Nimam urejene frizure, vstala sem po kratkem dremežu, pa so me vseeno osvajali; kako nenavadno!”

Oseba s pomočjo navidezne skromnosti pozornost obrne k svojim pozitivnim lastnostim, in to na na videz neškodljiv način. Vendar pa se tovrstna taktika pogosto obrne proti posamezniku.

3. Hinavstvo

Hinavstvo je lahko uspešno, če lahko človek svoje siceršnje vedenje prikrije; ko se razkorak med pozitivno podobo in nesposobnostjo, da bi se človek prilagodil normam, razkrije, bo hinavec postal precej bolj osovražen kot tisti, ki se vedejo kot on, a se ne pretvarjajo, da so boljši.

4. Dvorezni poklon

Dvorezni poklon je žalitev, zavita v poklon, pri čemer je tisti, ki hvali, namenoma podcenjevalen. Na primer: “Nisem pričakoval/-a, da se boš tako dobro odrezal/-a na izpitu. Super!”

Tovrstni ljudje želijo biti všečni, hkrati pa bi radi zavzemali visok družbeni položaj. A tovrstni poskusi vzpostavitve večvrednosti po navadi spektakularno propadejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!