8 komunikacijskih trikov, ki lahko okrepijo vsako razmerje

Magazin 14. Jan 202215:45 0 komentarjev
par
Profimedia

Komunikacija je v zvezi ključnega pomena, saj odloča o tem, ali bosta odnos okrepila ali končala skupno pot.

Poznate trike, s katerimi se boste s partnerjem bolje in lažje sporazumevali? Prinesejo vam lahko bolj poglobljen odnos in manj slabe volje, ker bi vas druga polovica narobe razumela.

1. Izrecite manj kritik

Če postanete pozornejši pri govorjenju, boste ugotovili, da veliko komuniciranja vsebuje kritike drugih oz. njihovih dejanjih in ”pametovanje” o tem, kaj bi morali storiti namesto tega. Odziv sogovornika je seveda obramba, iz katere se pogosto razvije prepir.

2. Bodite pripravljeni sprejemati povratna mnenja

Komunikacija teče v obe smeri. Kadar želite, da vas partner posluša, bodite pripravljeni tudi na njegov odziv, četudi vam ne bo povsem všeč. Ne nazadnje vam verjetno želi dati kakšen dobronameren nasvet ali komentar.

3. Bodite prisotni

Kadar se pogovarjate s partnerjem, se osredotočite na poslušanje. Ne brskajte po telefonu in ne počnite drugih stvari, ki bi motile vašo pozornost. Dajte mu vedeti, da je to, kar vam ima povedati, pomembno in da ima vso vašo pozornost.

4. Vzemite si odmor, če ga potrebujete

Nekateri pogovori bodo napeti in včasih boste hoteli v jezi izreči kaj, kar boste pozneje obžalovali. Takrat raje globoko vdihnite in partnerja prosite, da si vzameta nekaj časa za pomiritev in razmislek. Pogovor nadaljujta pozneje.

5. Ne prekinjajte

In ne spreminjajte teme, ne dajajte pripomb in ne preslišite nečesa le zato, ker vam ni všeč. Ne delajte ničesar, kar ne bi želeli, da partner naredi, ko govorite vi.

6. Pazite na svoj ton

Ko je tema resna, ni potrebe po žaljivem, sarkastičnem, agresivnem, povišanem tonu glasu. Ne zaničujte mnenja sogovornika, njegovih skrbi in pomislekov.

7. Vprašajte

Veliko sporov boste prihranili, če enostavno vprašate. Vaš partner (žal) ne zna brati misli, ne glede na to, koliko časa sta skupaj. Preden naslednjič vzkipite, ker nečesa ne veste, poskušajte mirno vprašati.

8. Izrazite hvaležnost

Majhne vsakdanje stvari, ki jih počne vaš partner, verjetno jemljete kot nekaj samoumevnega oziroma ostanejo neopažene. Večkrat se mu zahvalite za vse, kar dela, in mu dajte vedeti, da vam veliko pomeni.