Legendarni športnik stare šole v novi izvedbi

Magazin 28. Dec 202218:30
Cobra
AC Cars

Avtomobil, ki ga pozna vsak avtomobilski navdušenec v v klasični podobi, a s precej prilagoditvami.

Cobra je ime oziroma avtomobil, ki ga pozna bolj ali manj vsak pravi avtomobilski navdušenec. Razlog za to je tudi Carol Shelby, ki se je prav z močno predelano Cobro zavihtel med enega najbolj prepoznavnih avtomobilskih dirkačev ter kasneje konstruktorjev.

In medtem ko prvi primerki avtomobila na dražbah dosegajo milijonske vsote, britanska znamka AC Cars še vedno proizvajajo nove primerke – avtomobil pa tudi razvijajo.

V prihodnjih dneh bo tako luč sveta uzrla izvedba Roadster GT. Gre za Cobro v klasični podobi, a s precej prilagoditvami. Pred voznikom se bo namreč skrival prisilno polnjeni bencinski osemvaljnik z močjo 663 ‘konjev’ ali 448 kilovatov, ki bo moč na kolesa prenašal preko ročnega ali samodejnega menjalnika. Domnevno naj bi šlo za v osnovi enak sklop, kot ga uporablja Ford v modelu Mustang.

Cobra Cobra
Ac Cars
Cobra Cobra
Cobra

Sicer pa bo nova Cobra opremljena s prenovljeno šasijo, izdelano iz aluminija. In da bi bila karoserija avtomobila karseda lahka, so jo izdelali iz ogljikovih vlaken. Posledično naj bi njena teža znašala manj kot 1.500 kilogramov, do 100 kilometrov na uro pa naj bi avtomobil potreboval 3,6 sekunde.

A proizvodnja športnika vseeno ne bo masovna, izdelali naj bi le omejeno število avtomobilov, pri čemer pa ni znano, ali bo omejitev vezana na vsako proizvodno leto, ali nasploh. Bo pa po vsej verjetnost omejena zgolj na evropske kupce, ki bodo ob tem bojda močno udeleženi pri izdelavi vsakega avtomobila. Vse v želji po tem, da bi jim bil čim bolj pisan na kožo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.