To so najpogostejše napake, ki jih delajo domači kuharji. Tudi vi?

Dom 23. Nov 202218:24
Foto: PROFIMEDIA

Profesionalni kuharji vedo, katere majhne napake lahko hitro uničijo jed in jo, če se jim izognete, takoj izboljšajo. Preberite, kaj svetujejo domačim kuharjem.

Avstralska kuharica in razvijalka receptov Helen Tzouganatos je na kuharskem blogu Good Food razkrila nekaj najpogostejših napak, ki jih delajo amaterski kuharji. Če jih popravite, boste opazili skokovit napredek kulinaričnih sposobnosti, obljublja.

Hrano premalo začinite

Hrana iz restavracije je običajno boljšega okusa kot domača, ker jo profesionalni kuharji začinijo izdatno in na pravi stopnji kuhanja. Sol je najboljši ojačevalec okusa, a če jo dodate čisto na koncu, zamudite priložnost, da je hrana pravilno začinjena “od znotraj”. V neslani vodi boste skuhali prazne testenine, zelenjava pa bo v neslani vodi posivela in postala neokusna. Neslano meso bo manj mehko in okusno ter ne bo imelo tako hrustljavo zapečene skorje. Naknadno začinjanje ne bo več pomagalo. Če solite hrano v začetnih fazah kuhe, boste ojačali okuse, omehčali beljakovine in okrepili naravno sladkost zelenjave. Poleg soli se lahko poigrate tudi z mnogo drugimi začimbami: ribjo ali kokosovo omako, papriko, lovorjem, cimetom in svežimi zelišči v končnih fazah priprave jedi.

“Prazna” hrana

Če se vam hrana, ki jo skuhate, po okusu zdi prazna, ji verjetno manjka kislina. Stisk limone ali kanček kisa bosta jed poživila in prebudila tudi druge okuse v njej. Kislina prav tako omehča beljakovine, saj pomaga razgraditi kolagen v mesu. Kislino je mogoče dobiti iz različnih virov: s sokovi citrusov, kisom, vinom, paradižnikom ali jogurtom. Te lahko po želji menjate med seboj; če denimo nimate kisa za solatni preliv, ga lahko nadomestite z limono in okus bo enako dober.

Hladne sestavine

Če sestavine najprej ogrejemo na sobno temperaturo, se bolje mešajo med seboj in kuhajo bolj enakomerno. Ko pečemo, se jajca in maslo pri sobni temperaturi bolje povežejo v testo. Torte bodo bolj puhaste, glazure bolj gladke, piškoti pa bolj hrustljavi. Tudi meso naj počiva na sobni temperaturi vsaj pol ure pred kuhanjem, saj se bo tako bolj enakomerno speklo in bo tako bolj sočno.

Prepolna ponev

Ko kuhamo v naglici, je včasih mamljivo vse sestavine preprosto vreči v eno ponev in tako pospešiti proces. Toda pazljivo, v prepolni ponvi je lahko hrana razkuhana, razmočena in kašasta namesto hrustljava in karamelizirana. Ponev potrebuje enakomerno razporeditev toplote in dovoljšno površino, da se lahko hrana popeče pravilno. Če morate popeči večjo količino mesa, to storite v več korakih, da se vsi kosi enakomerno zapečejo po celotni površini – več barve pomeni tudi več okusa. Hkrati ne pozabite uporabiti sokov od pečenja v naslednjih korakih priprave, če je to potrebno.

kuhanje, hrana
PROFIMEDIA

Razkuhane sestavine

Preveč kuhana zelenjava postane razmočena, preveč kuhano meso pa suho in trdo. Če hočete obdržati hrustljavost in barvo zelenjave, je ne smete kuhati predolgo, prav tako pri daljšem kuhanju zelenjava izgubi več hranil, kot če jo kuhamo manj časa. Po drugi strani se meso, ko počiva, še naprej kuha, zato ga je najbolje odstaviti z ognja minuto prej kot kasneje.

Mesa ne pustite počivati

Meso mora po kuhanju počivati, da se sprostijo mišična vlakna in da sokovi ostanejo v mesu, rezultat bo sočnejše in okusnejše meso. Če zarežete v zrezek, ki ni dovolj dolgo počival, bodo vsi sokovi stekli na krožnik, meso pa bo suho in brez okusa. Meso naj počiva pol toliko časa, kot se je peklo; če ste steak pekli šest minut, ga torej pustite počivati tri minute.

Zažgan česen

Ker se česen hitro zažge, ga ne imejte v ponvi več kot 30 sekund. Zelenjava, kot so čebula, zelena in korenje, so bolj gosti in zato potrebujejo več časa, da se zmehčajo in karamelizirajo. Če želite preprečiti, da se zelenjava zažge, preden ji dodate česen, jo lahko rahlo posolite, kar bo sprostilo nekaj vlage in okrepilo njeno naravno sladkobo.

Premočena namesto hrustljava koža

Vlaga je sovražnik hrustljavo zapečene kože. Če želite pripraviti hrustljavega piščanca ali lososa s kožo, pred kuhanjem odstranite toliko vlage, kot je le mogoče, in sicer tako, da kožo popivnate s papirnato brisačo. Če imate čas, lahko meso ali ribe čez noč pustite odkrite v hladilniku, saj se tako posuši. Enako lahko storite tudi s sušilnikom za lase z mrzlim zrakom.

Premalo kakovostnih maščob

Kakovostne maščobe, kot so ekstra deviško oljčno olje ali kokosovo olje, prispevajo tako k okusu kot teksturi hrane. Maščoba naredi torto mehko, juho bogato, omako svilnato in pečenko sočno. Če pečete zrezek na premalo maščobe, ga nikoli ne boste mogli popolno zapeči.

Pred začetkom kuhanja ne pripravite sestavin

Prepričajte se, da imate pred kuho vse sestavine izmerjene, narezane, olupljene in narezane. To je še posebej pomembno pri praženju na visokih temperaturah v voku, saj je ta zelo vroč in je treba sestavine dodajati zelo hitro, v nasprotnem primeru se hrana v njem hitro zažge. Če sestavine prej pripravite, boste tudi hitreje opazili, če vam kakšna sestavina manjka ali ste izpustili kakšen korak.

hrana, kuhanje
PROFIMEDIA

Hrane ne okušate sproti

Kako boste vedeli, da morate izboljšati ali popraviti okus jedi, če je sproti ne poskusite? Včasih lahko, če ne okušate, zamudite priložnost, da jed začinite pravočasno. Prav tako z okušanjem preverite, kako se različne komponente vaše jedi skladajo med seboj. In ne pozabite, zmeraj poskusite zaključeno jed, preden jo postrežete.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar