Dua Lipa – lepota po mami, glasbeni talent po očetu

Magazin 22. Sep 202121:00 0 komentarjev
Dua Lipa
Profimedia

Svetovna glasbena zvezdnica Dua Lipa, ki ima korenine v Prištini, je rojena v Londonu leta 1995, vendar svoje prave domovine ni nikoli pozabila. Vedno se rada vrača na Kosovo …

Družina Lipa je pred vojno in neugodnimi razmerami na Kosovu odšla v London, kjer sta morala oče Dukagin Lipa in njegova soproga Anisa vse začeti na novo. Dukagin je bil na Kosovu član rokovske skupine, postal pa naj bi zobozdravnik. Žena Anisa je upala, da bo končala študij prava. Vsi načrti so žal padli v vodo.

Dukagin je v Londonu delal v kavarnah in barih, zvečer pa hodil na poslovne tečaje. Mama Anisa se je preusmerila v turizem. Ko je imela Dua 11 let, je oče diplomiral in dobil ponudbo za službo v Prištini. “Bila sem navdušena, da smo šli nazaj. Doma smo vedno govorili albansko, na Kosovu pa so me pričakali sorodniki, ki jih nisem nikoli videla,” se tistega časa spominja pevka.

A želja po petju je bila premočna, in ko je ugotovila, da na Kosovu v glasbi ne bo mogla uresničiti sanj, je starše prepričala, da se vrne v London. Vse drugo pa je zgodovina. Danes v Londonu živi tudi vsa njena družina, oče Dukagin, mama Anisa, sestra Rina in bratec Gjin.

Danes Dua Lipa niza hit za hitom. Kar osemkrat je bila nominirana za nagrado Grammy, trikrat pa je ta prestižni kipec tudi dobila, in sicer leta 2018 dva, za najboljšo novinko in za najboljše plesno snemanje. Leta 2020 pa je prejela grammyja za najboljši pop album Nostalgia. Poleg tega si je prislužila številne druge glasbene nagrade.