Kako obuditi ljubezensko iskro v odnosu?

Magazin 23. Maj. 202217:00
Delite:
Ljubezen
Foto: Profimedia

Dolgoletni pari pogosto izgubijo "iskrico" v odnosu. Preverite pet idej, kako jo obuditi.

Več dotikov in objemov

Priznana klinična psihologinja dr. Wendy Walsh pravi, da se dolgoletni pari premalo dotikajo. Pozabijo na objeme in dotike, ki pa so zelo pomembni v odnosu, saj med drugim v možganih in telesu sprožijo procese, zaradi katerih se počutimo prijetno, pomirjeno in ljubljeno. Tudi raziskave potrjujejo pozitiven vpliv objemov in dotikov na človeka.

Med objemom, ki traja najmanj 20 sekund, naj bi se v telesu sprostilo več hormona oksitocina (t. i. hormona sreče). Dolgoletni pari pa naj bi si v povprečju namenili objem, ki traja manj kot tri sekunde. Za obuditev iskrice si zato namenita vsaj trikrat na dan topel in dolg objem, s katerim bosta počasi ponovno našla medsebojno povezanost.

Foto : Profimedia

Omejita tehnologijo

Če še nista omejila uporabe pametnih telefonov, tablic, računalnikov, televizije in drugih podobnih naprav, to storita čim prej. Morda si omislita celo digitalno razstrupljanje in se za nekaj dni popolnoma odpovejta uporabi sodobne tehnologije. Da ta prekomerno posega v naša življenja, kaže študija iz davnega leta 2014, ki so jo opravili na univerzi Brigham Young. Z njo so želeli preveriti, ali se uporaba pametnih telefonov in drugih podobnih naprav zares preveč vpleta v partnersko zvezo. V študijo so zajeli heteroseksualne ženske in kar 70 odstotkov žensk je domnevo potrdilo. Klinična psihologinja predlaga, da par preprosto omeji uporabo tehnologije, se ji povsem odpove pred spanjem, med obroki hrane, pri določenih dejavnostih … ter določi časovni okvir, ko preprosto pametne telefone odloži. Pomembno je, da čas in pozornost namenita drug drugemu.

Večkrat izrazita hvaležnost

V dolgoletnem odnosu se vzpostavijo ustaljene navade in rutina, zato partnerju pogosto pozabimo pokazati, kako dragocen in pomemben je za nas. Postane nam samoumeven in vse manj se zanj potrudimo. Življenje teče. Povezanosti je vse manj, iskrica bledi. Strokovnjaki za medosebne odnose predlagajo, da si par začne ponovno izražati naklonjenost in hvaležnost ter da poišče stvari, za katere je hvaležen pri drugem. Pri tem gre lahko tudi za povsem vsakdanje stvari, ki jih počneta skupaj ali drug za drugega (skuhana kava, posesano stanovanje, popravljena omara …). Prav tako si lahko napišeta pismo, zakaj vse sta hvaležna drug drugemu.

Foto : Profimedia

Presenetita se

Strokovnjaki pravijo, da je za obuditev iskrice potrebno več dopamina in oksitocina. Najti je treba način, kako spodbuditi ta dva hormona v telesu. Eden izmed načinov je več dotikanja in objemanja. Drugi način je, da partnerja prijetno presenetimo: npr. z zmenkom, darilom, večerjo, obiskom najnovejše restavracije, izletom, potovanjem … ali nekaj zanj naredimo, kar ga bo osrečilo in presenetilo. Pomemben je torej element pozitivnega presenečenja.

Skupaj ustvarjajta

Vsak človek ima svoje strasti in talente. Dobro je, da drug pri drugem to cenita in dovolita, da jih oba svobodno izražata. Še bolj vaju bo povezalo, če bosta svoje talente in strasti združila in skupaj nekaj ustvarila. Lahko ustvarita kaj večjega, kot je podjetje ali dobrodelni dogodek, ali pa se lotita skupnega projekta doma (npr. skupaj prenovita stanovanje oz. se skupaj lotita tistih delov prenove, kjer ne potrebujete nujno  strokovnjaka – skupaj ustvarita vrt in občudujta skupne pridelke …). Pomembno je, da najdeta način, kako povezati vajine talente, četudi so različni.

VIR: https://www.health.com/ in https://www.psychologytoday.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar