Kako veste, da vam oseba laže

Magazin 25. Jul 202211:00 0 komentarjev
par
Profimedia

Včasih lažemo, da bi naredili korak naprej. Ali koga zaščitili. Ali so tudi t. i. pozitivne laži sprejemljive, je morda tema za drugič. Vendar vse laži vendarle niso dobronamerne. Takrat je pomembno znati to prepoznati.

Tu je nekaj znakov, ki so običajni indikatorji, da vam oseba, s katero govorite, najverjetneje laže:

Preveč odlašanja pred odgovorom

Da bi lahko točneje prepoznali, ali to nakazuje, da oseba laže, ji morate zastaviti dve med seboj podobno kompleksni vprašanji, med katerimi mora biti eno takšno, na katero veste, da bo odgovorila po resnici. Na obe vprašanji bi morala oseba odgovoriti v približno istem času.

Razširjene zenice

Razširjene zenice so eden najbolj neopaznih, vendar najbolj ključnih indikatorjev, da oseba laže. Možgani osebe, s katero se pogovarjate, namreč delujejo s polno paro – saj morajo ustvariti novo zgodbo (ki je ne črpajo iz spomina).

Prisiljen nasmeh

Tudi obrazne mišice so lahko pomemben faktor v prepoznavanju laži. Oseba, ki laže, lahko povsem nezavedno zaigra čustva, da bi svoji zgodbi oziroma pogovoru dodala težo.

Pogled v zgornji levi kot

Desna polovica naših možganov upravlja našo ustvarjalnost, leva logiko in spomin. Ko oseba pogleda v levo, to pomeni, da dostopa do kreativnosti – kar pomeni, da pravkar ustvarja zelo kreativno laž.

Prekrivanje ust

Dotikanje ust je pogosto znak, da oseba ne želi razkriti vseh informacij, ali da informacije, ki jih podaja, niso resnične. In to stori povsem nezavedno. Podobno velja tudi za dotikanje drugih ranljivih delov telesa – grla, prsi, glave ali trebuha.

Nenaden gib z glavo

Med pomembnimi znaki laganja je forenzična psihologinja dr. Leanne Brinke uvrstila tudi nenaden gib z glavo, ki je opazen, ko osebi postavimo direktno vprašanje. Oseba glavo s hitrim gibom premakne nazaj, skloni ali rahlo nagne v stran.

Ponavljanje besed ali fraz

S ponavljanjem poskuša oseba vse, vpletene v pogovor, prepričati v laž. Obenem pa je to tudi zelo pogosta tehnika, kadar želi oseba kupiti nekaj časa – da svojo laž lažje razvije naprej.

Psihologi pravijo, da je teh znakov sicer še vsaj dvakrat toliko, vključujoč prestopanje, kazanje s prstom in seveda spremembe v dihanju. Prirejeno po Kako prepoznati lažnivca?

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.