Največji niz preizkusnih trkov postregel z le enim spodrsljajem

Magazin 19. Nov 202211:00
Hyundai Ioniq 6
Euro NCAP

Testi so bili verjetno še zadnji pred začetkom leta 2023, ko bodo uvedeni novi, zahtevnejši preizkusi.

Organizacija Euro NCAP je postregla z verjetno še zadnjimi rezultati preizkusnih trkov v tem letu. In morda je prav zato tokratno testiranje prestalo verjetno največ osebnih avtomobilov doslej, kar 16. A zgolj pri enem komisarji niso mogli na koncu dneva zapisati ocene petih zvezdic. In tudi v tem primeru ni zmanjkalo veliko do najboljšega rezultata.

Osmoljenec preizkusa je bila prestižna francoska limuzina DS 9, ki je sicer postregla z dobro zaščito voznika in potnikov pa tudi z ustrezno opremljenostjo z asistenčnimi sistemi. Komisarji so jo namreč kaznovali zaradi poškodb, ki bi jih avtomobil ”prizadejal” nasproti vozečemu vozilu v primeru čelnega trka z delnim prekrivanjem. Avtomobil si je zato prislužil še vedno solidne štiri zvezdice.

Euro NCAP Euro NCAP
DS 9

Tesla model S, Smart #1, Honda Civic, Nio ET7, Toyota bZ4X in sestrska Subaru Soltera, Toyota Corolla Cross, Nissan Ariya, Nissan X Trail (ki je tehnološko enak aktualnemu Qashqaiu), Range Rover v klasični izvedbi ter izvedbi Sport, Renault Austral, Hyundai Ioniq 6 in Wey Coffee 02 na drugi strani večjih pomanjkljivosti niso pokazali. Vsi so namreč prejeli oceno pet zvezdic.

Ob tem pa velja izpostaviti dva avtomobila, Smart #1 in Hyundai Ioniq 6. Oba sta namreč za zaščito voznika dobila 97 oziroma 98 odstotkov vseh možnih točk, blestela pa sta tudi v drugih področjih, še posebej pri asistenčnih sistemih, kjer sta za opremljenost prejela 88 oziroma 90 odstotkov vseh možnih točk. Vsekakor dobra popotnica pred vstopom na trg.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.