Po spletu kroži trik za shranjevanje avokada. Strokovnjaki: Tega ne počnite

Navdih 13. Feb 202411:14 0 komentarjev
avokado
Foto: PROFIMEDIA

Če polovica avokada, ki ga niste takoj porabili, porjavi, to ne pomeni, da se je sadež pokvaril in da ga morate vreči stran. Marsikdo pa takšnega sadeža noče uživati, zato je pomembno, da sledimo varnim načinom shranjevanja, ki bodo ohranili svežino. Po spletu se namreč širijo številni triki za shranjevanje, ki pa lahko naredijo več škode kot koristi.

Ob veliki priljubljenosti avokada, ki ga lahko v kuhinji uporabimo na sto in en način, se na spletu pojavljajo mnogi nasveti, kako ga čim dlje ohraniti svežega. Kljub različnim metodam, ki trdijo, da ohranjajo svežino in preprečujejo oksidacijo sadeža, pa so nekatere lahko tudi škodljive zdravju.

Na TikToku se je razširil posnetek, na katerem eden od ustvarjalcev svetuje, da neporabljeno polovico sadeža v posodici potopite v vodo in ga shranite v hladilniku. Na videz nedolžen trik, ki dejansko prepreči oksidacijo in porjavitev avokada, pa je lahko celo nevaren.

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je opozorila, da lahko hranjenje sadeža v vodi pospeši razmnoževanje bakterij, kot sta listerija in salmonela. Te pri človeku povzročajo hude prebavne motnje in zelo resne zaplete.

@sidneyraz testing how to keep an avocado fresh over two days #avocado #inmy30s ♬ original sound – sidneyraz

Kako torej poskrbeti, da bo zeleni lepotec ostal tak, kot ko smo ga prinesli domov?  FDA po poročanju hrvaškega portala Dnevnik priporoča, da avokado pred rezanjem operete pod tekočo vodo in ga podrgnete s krtačo, nato pa posušite in shranite pri sobni temperaturi. Ko dozori, ga za dan ali dva postavite v hladilnik. Ko je sadež razrezan, ga lahko pokapljate s sokom limone, kar bo upočasnilo oksidacijo. Seveda ga lahko ob tem zavijete tudi v plastično folijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!