Nove podrobnosti Titanika prvič razkrite v visoki ločljivosti

Magazin 02. Sep 202212:15
Kate Winslet, Leonardo Dicaprio
Profimedia

OceanGate Expeditions je objavil prvi 8K-videoposnetek, ki prikazuje nekatere posebne značilnosti ladje iz njenih razbitin v Atlantskem oceanu, posnetih med letošnjo odpravo skupine.

Več kot 100 let po potopitvi čezoceanske linijske ladje bodo tudi najbolj zagrizeni ljubitelji zgodovine videli ladjo skozi povsem novo perspektivo. 60-sekundni posnetek, pospremljen z nežno glasbo, popelje gledalce na ogled zunanjosti slavno pogubljene ladje in razkrije še nikoli videne podrobnosti vzdolž palube in območij, kot je premec – slednji je postal še zlasti znan v epskem filmu Titanik iz leta 1997.

V sporočilu za javnost je strokovnjak in dolgoletni potapljač Rory Golden izpostavil elemente, ki jih prej nikoli ni opazil: “Na primer, nikoli nisem videl imena izdelovalca sider, Noah Hingley & Sons Ltd., na levi strani sidra. Razbitino proučujem že desetletja, opravil sem več potopov in ne morem se spomniti, da bi videl katerokoli drugo sliko, ki bi prikazovala to stopnjo podrobnosti. Razburljivo je, da smo po toliko letih morda odkrili novo podrobnost, ki pri prejšnjih generacijah tehnologij kamer ni bila tako očitna.”

V posnetku je zajet tudi dramatičen dokaz propadanja, kjer se je nekaj Titanikovih tirnic zrušilo in odpadlo z ladje. Po podatkih OceanGate Expeditions bodo novi posnetki visoke ločljivosti uporabljeni za spremljanje stopnje razpada za prihodnje primerjave v preteklih letih. “S pomočjo znanstvenikov bo videoposnetek podprl tudi identifikacijo vrst, ki jih opazimo na Titaniku in okoli njega, arheologi pa bodo lahko podrobneje dokumentirali elemente razbitin in ostankov.”

Titanik je slavno potonil ob obali Nove Fundlandije v zgodnjih urah 15. aprila 1912, potem ko je na svojem prvem potovanju iz Southamptona v Angliji v New York City trčil v ledeno goro. Luksuzna potniška ladja, ki so jo oglaševali kot nepotopljivo, je slovela že od samega začetka, znana kot največja in ena najrazkošnejših te vrste v tistem času.

Toda tisto, kar je pritegnilo pozornost javnosti, je bila človeška tragedija tiste noči. Titanik je izplul s približno 2.200 ljudmi – milijonarji, priseljenci, 13 pari na medenih tednih in osemčlansko skupino, ki je igrala do konca – in rešilnimi čolni za nekaj več kot polovico. Na koncu je bilo rešenih 712 ljudi; drugi so se utopili ali zmrznili v vodi.

“To je bila največja ladja v zgodovini, polna slavnih osebnosti tistega časa,” je dejal James Cameron, režiser uspešnice Titanik, ki je postal prvi film, ki je prislužil več kot milijardo dolarjev po vsem svetu, bil nominiran za rekordnih 14 oskarjev in pognal igralca Leonarda DiCapria in Kate Winslet v redko kraljestvo superzvezdnikov. “To bi bilo tako, kot če bi vzeli jumbo jet, napolnjen s polovico zvezd v Hollywoodu, in z njim trčili v Washingtonov spomenik,” je dodal 68-letni Cameron.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.