Princesa Ana, siva eminenca angleškega dvora

Magazin 28. Jun 202212:00
princesa Anne, kraljica Elizabeta II.
Profimedia

Princesa Ana, ki bo letos praznovala 72. rojstni dan, je prava siva eminenca britanskega dvora. Čeprav je medijsko malce manj izpostavljena, je njena vloga v britanskem javnem življenju velika. Njen uradni naziv je Princess Royal.

Princesa Ana je edina hčerka britanske kraljice Elizabete (96). In čeprav bi pričakovali, da se je bolj navduševala nad salonskim življenjem in glamuroznimi zabavami, ni bilo tako. Že od rane mladosti se je strastno navduševala nad konji in ježo, osvojila je celo naziv evropske prvakinje, leta 1976 pa je tekmovala na olimpijskih igrah v Montrealu kot članica britanske olimpijske reprezentance.

princesa Anne
Profimedia

Tudi njen prvi mož Mark Phillips (70) je bil navdušen jezdec, njun zakon pa je razpadel po 19 letih, leta 1992. Skupaj imata dva otroka, Petra (44) in Zaro (41), ki je po mami podedovala strast do konjev. Leto zatem se je princesa Ana poročila s Timothyjem Lawrenceom (67), mornariškim kapetanom in nekdanjim kraljičinim pribočnikom.

princesa Anne, Zara Tindall
Profimedia – Princesa Anne s hčerko Zaro Tindall

Princesa Ana je zelo zaposlena ženska, saj je najbolj delovna članica kraljevske družine. Povezana je namreč z več kot 200 organizacijami in je predsednica otroške dobrodelne organizacije Save the Children Fund. Njeni svakinji, nekoč pokojna princesa Diana in danes Sarah Ferguson, sta iz drugačnega testa. Dobrodelnost seveda, a hkrati tudi mondeno življenje, kar pa Ani ne pomeni veliko. Tudi njeno praznovanje rojstnega dne ni nikoli tako glamurozno, kot bi za nekoga iz kraljeve družine pričakovali.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje