Ste vedeli, da lahko jajca zamrznete? Pojasnjujemo, kako

Magazin 15. Okt 202319:51 1 komentar
jajca
Profimedia

Jajca so priljubljen obrok in sestavina številnih odličnih jedi. Vsi vemo, kako zdrava in hranljiva so. Toda, ali ste vedeli, da je to živilo tudi precej obstojno? Lahko jih namreč tudi zamrznemo. Pojasnjujemo, kako.

Jajca na vse mogoče načine so priljubljen zajtrk, a tudi sestavina drugih odličnih obrokov. Morda niste vedeli, da je to živilo tudi precej obstojno. Surova jajca namreč lahko zamrznemo in jih tako hranimo več mesecev.

Jajca so, tako kot druga hrana, med izdelki, katerih cene so zaradi inflacije lani in letos poskočile. Z zamrzovanjem jajc, ki jih ne nameravate porabiti v kratkem, se lahko izognete zavrženi hrani in tako tudi nekaj prihranite, piše Good Housekeeping.

Shranjevanje jajc v zamrzovalniku sicer ni povsem preprosto. Jajca je treba najprej pripraviti za pravilno shranjevanje. Lahko zamrznete celo tekoče jajce ali pa se osredotočite le na beljake. Zamrzovanje rumenjakov pa je težavnejša naloga, pravi Penny Stankiewicz, kuharica in učiteljica kuhinja na Culinary Education Institute v New Yorku. “Rumenjaki ne vsebujejo vode, zato njihove lastnosti, če jih zamrznemo, ne bodo enako dobre, kot če rumenjake uporabimo sveže,” pravi. “Če jajca ali beljake stepete v gladko zmes, pa lahko ta ostane sveža in užitna do osem tednov,” svetuje Stankiewicz.

Kako zamrzniti surova jajca?

Jajc v lupini ni mogoče zamrzniti. Spodaj opisano metodo pa lahko uporabite za poljubno število jajc.

Jajca stepajte, dokler se rumenjaki ne vmešajo, vendar ne preveč, saj se mešanica ne sme peniti in vsebovati zračnih mehurčkov. Jajčno zmes nato vlijte v plastično vrečko za shranjevanje ali posodico. Uporabite lahko tudi pladenj za ledene kocke, pri čemer računajte, da boste v en predel lahko nalili približno polovico jajca.

jajca
Profimedia

Če uporabljate plastično vrečko, jo zaprite in položite na pladenj ali drugo površino, tako da bo v zamrzovalniku ležala na ravnem. Po tem, ko vsebina zamrzne, lahko pladenj odstranite. Če uporabljate posodo ali model, pustite, da jajčna mešanica popolnoma zamrzne (največ nekaj ur), nato pa jo odstranite iz kalupa in dajte v plastično vrečko, ki jo tesno zaprite.

Beljake lahko zamrznemo na podoben način. Rumenjake ločimo, zmes beljakov pa vlijemo v model  ali plastično vrečko. Oboje, zamrznjeno jajčno mešanico in beljake, je mogoče uporabiti za tako rekoč katerikoli recept.

Stankiewicz pravi, da je na ta način jajca mogoče hraniti do enega leta, če v vrečki ni zraka (še najbolje je, če je vakuumsko zaprta). Lahko jih uporabite v mešanicah za peko. Prikladno je, če imate že prej odmerjene količine in tako lahko dodate točno toliko, kot zahteva recept.

Čeprav kakovost rumenjakov ob zamrzovanju nikoli ne bo prav dobra, jih je mogoče zamrzniti, če jim dodate sol, sladkor ali kislino. Brez tega postanejo gosti in neuporabni. “Moj predlog je ena žlica sladkorja na pol litra rumenjakov,” svetuje Stankiewicz. “Tudi stepena cela jajca, ki jih zamrznete, bodo boljša, če jim dodate malo sladkorja, približno pol žlice na pol litra celih stepenih jajc,” še pravi kuharica.

Da bi jajca pravilno odmrznili, terja svoj čas. Pustite, da se čez noč postopoma odtalijo v hladilniku, da preprečite morebiten razvoj bolezni. “Jajca je treba hraniti na hladnem, da nadzorujemo tveganja, to pa je večje pri hrani, ki ji odstranimo lupino ali zunanji zaščitni premaz,” opozarja Stankiewicz.

Kako dolgo zdržijo?

Čeprav so zamrznjena jajca uradno lahko varna tudi do enega leta, Stankiewicz pravi, da se kakovost jajc precej poslabša, ko so zamrznjena dlje časa. Če želite, da so vaša jajca odličnega okusa, jih je treba uporabiti v dveh mesecih po zamrzovanju. To še posebej velja za jajca, ki niso shranjena v neprodušno zaprtih posodah.

Zamrznete lahko tudi skuhana jajca, a je to nekoliko težje in vpliva na njihovo teksturo in kakovost. Najboljši način za zamrzovanje trdo kuhanih jajc je, da jih daste v druge sestavine, ki bodo dobro prenesle nizke temperature. Verjeli ali ne, vlaga iz ledu, ki nastane pri zamrzovanju določenih jedi iz jajc, lahko dejansko pripomore k boljšemu okusu jajc, ko jih ponovno segrejete.

Sicer pa je tudi hladilnik odličen za shranjevanje jajc. Trdo kuhana v lupini ostanejo sveža do teden dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje