Ideja za izlet: Sveti Lovrenc nad Bašljem pri Preddvoru s cerkvico in krofi

Magazin 30. Apr. 202207:151 komentar
Delite:
Lovrenc Preddvor
Foto: DDD

Sv. Lovrenc nad Bašljem je cerkvica in priljubljena izletniška točka nad krajem Bašelj v občini Preddvor na Gorenjskem. Vzpon je kratek in resnično prijeten, da lahko vmes še malo poklepetate s prijateljem ali prijateljico, na izlet pa lahko mirno vzamete tudi otroke.

Cerkev stoji na manjši vzpetini na stranskem južnem grebenu Storžiča na višini 892 m nadmorske višine, od koder se ponuja lep razgled na del Ljubljanske kotline, vse do Kranja in Šmarne gore.

sveti lovrenc nad Bašljem
Foto : DDD

Cerkev je ena starejših na tem območju. Prva omemba sega v leto okoli 115, omenjena pa je tudi v srednjeveški ljudski pesmi Galjot. Malo pod cerkvijo stoji tudi Dom na Lovrencu, ki slovi po odličnih bobih, kot tu rečejo krofom.

Sveti Lovrenc nad Bašljem
Foto : DDD

Do vrha vodi več poti, najbolj priljubljena pa je iz kraja Bašelj, kjer parkiramo na označenem parkirišču pri brunarici krajevnega turističnega društva. Tu boste vedno srečali tudi družabne domačine.

Sveti Lovrenc nad Bašljem
Foto : DDD

Iz Bašlja do vrha boste v zelo zmernem tempu po označeni in lahki poti potrebovali slabo uro. Do vrha vodi tudi tematska krožna pot, imenovana Gamsova pot. Če ste bolj izkušen hribolazec, pa jo boste zagotovo mahnili še na Storžič, ki se ga čudovito vidi tudi z Lovrenca.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar