Minister Koritnik na sojenju Žarku Gorenjcu za umor žene: “Bila je obupana”

Črna kronika 20. Apr. 202213:59 > 14:07
Delite:
Boštjan Koritnik, dogovor s sindikati
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na sojenju Žarku Gorenjcu, ki mu tožilstvo očita, da je marca lani umoril svojo ženo, je na klop za priče stopil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Minister je sodišču predal elektronsko sporočilo, ki mu ga je posredovala žrtev umora.

Minister Boštjan Koritnik je sodišču podrobno opisoval, kako je izvedel za težave v odnosu med obtoženim in žrtvijo in kako je tej pomagal z nasveti glede osebne varnosti in morebitnega razhoda.

Koritnik žrtvi svetoval, naj pokliče policijo

Kot je pripovedoval, je za težave v odnosu med obtoženim in žrtvijo najprej izvedel posredno, iz pripovedovanja sestre pokojne, ki je njegova prijateljica. Sestra je ministra tudi prosila za pomoč, sam pa je želel pomagati zaradi lastnih izkušenj iz otroštva, pa tudi zato, ker je imel osebno izkušnjo z ločitvijo.

Kot je dejal, sta z žrtvijo po telefonu govorila le enkrat. Takrat ga je prosila za nasvet, kako naj se z obtoženim razide po mirni poti, povedala pa mu je tudi, da jo je obtoženi ob neki priložnosti davil, da jo nadzoruje ter ji omejuje vse stike. Minister ji je takrat predlagal, naj se po pomoč zateče k zdravniku, na policijo in k odvetniku, saj je zelo pomembno, da “ima vse dokumentirano”.

Minister je potrdil pripovedovanja nekaterih drugih prič s preteklih obravnav, da se je žrtev bala obtoženega in je zato uporabljala le skrivne kanale komunikacije oz. elektronsko pošto s skritih naslovov. Tudi telefonski pogovor sta lahko opravila šele takrat, ko je bila žrtev sama. “Bila je obupana,” je pripovedoval minister.

Po njegovem pripovedovanju, si je žrtev želela le, da bi se z obtoženim razšla po mirni poti, premoženje pa je ni zanimalo. Bila pa je prepričana tudi, da ji obtoženi ne bo škodoval, dokler bo ob njiju prisoten otrok, ki ga je obtoženi oboževal. Minister je pokojni svetoval tudi, naj mu razmere v odnosu z obtoženim podrobno opiše v elektronskem sporočilu, ki ga bo posredoval odvetniku. To je pokojna tudi storila, minister pa je omenjeno elektronsko sporočilo danes posredoval sodišču.

Obravnava se bo nadaljevala maja

Naslednja obravnava bo 4. maja, ko bo sodišče zaslišalo več prič na predlog obrambe, med drugim teto in bratranca obtoženega ter njegovega sina.

Tožilstvo Žarku Gorenjcu očita, da je življenje ženi vzel 5. marca lani zgodaj zjutraj v domači hiši v Dolah pri Polici v občini Grosuplje, kjer je par živel s triletno hčerjo. Tistega jutra naj bi jo začel daviti s pasom kopalnega plašča, po minuti ali dveh naj bi 36-letnica izgubila zavest in umrla. Tožilstvo mu očita, da jo je umoril iz nizkotnih nagibov, ker naj bi ga hotela zapustiti. Nekaj ur po dogodku naj bi se Gorenjc v družbi očeta prijavil sam in se predal policiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.