Nesoglasja z upravnikom: kako so v stari Tobačni skoraj ostali brez elektrike

Gospodarstvo 30. Dec 202106:36 > 09:00 2 komentarja
tobačna tržaška 2
N1/Aljaž Uršej

Tik pred koncem leta v stavbi nekdanje Tobačne blizu središča Ljubljane še nimajo dobavitelja električne energije za celotno prihodnje leto. Prejšnji teden jim je upravnik SPL kot edino možnost ponujal pogodbo s Petrolom, po kateri bi približno 130 podjetij in 50 stanovalcev elektriko plačevalo po sedemkrat višji ceni, kot so jo imeli še septembra letos. Potem ko smo jim poslali novinarska vprašanja, je upravnik odjemalcem poslal novo, občutno nižjo ponudbo Petrola, včeraj so nato sklenili pogodbo za en mesec. Je upravnik res delal v dobro stanovalcev?

Eden od 180 etažnih lastnikov poslovno-stanovanjskega objekta na Tržaški 2 v Ljubljani, ki ne želi biti imenovan (ime je znano uredništvu), meni, da je upravnik stavbe, ljubljansko podjetje SPL, deloma krivo za to, da še nimajo sklenjene pogodbe za dobavo električne energije za celotno prihodnje leto.

Kot je znano, so borzne cene elektrike v zadnjih mesecih letele v nebo, zaradi česar so se tudi cene za letni zakup za prihodnje leto hitro dvigovale. Najbolj skrbni so do septembra sklenili pogodbo s trgovcem.

V stavbi stare Tobačne se to ni zgodilo. “SPL nam je vse od konca oktobra do prejšnjega tedna, ko smo se začeli pogovarjati o pogodbi za prihodnje leto, pošiljal samo ponudbe Petrola, ki so bile v danem trenutku dražje od konkurenčnih. Ko smo jim poslali naše, z nižjimi cenami, pa je vedno našel razlog, da pogodbe ne podpišejo,” pove sogovornik, ki je tudi eden od članov hišnega sveta.

N1/Aljaž Uršej

Ugodnejše cene in enomesečni zakup

V SPL pa so nam povedali, da so spraševali različne trgovce, a dobavitelji niso zainteresirani, da bi sprejemali nove odjemalce. Etažnim lastnikom so zadnjo ponudbo (do takrat, ko smo začeli poizvedovati) poslali 22. decembra. Edini ponudnik je bil Petrol, pogodbena cena pa več kot sedemkrat višja, kot so jo plačevali septembra.

A tudi v zadnjem tednu pogodbe s Petrolom, ki je sicer tudi trenutni dobavitelj za stavbo na Tržaški 2, niso sklenili.

Potem ko smo jih v torek vprašali, zakaj ne, so stanovalcem najprej poslali novo ponudbo Petrola s približno 20 odstotkov nižjimi cenami kot v ponudbi iz prejšnjega tedna, včeraj popoldne pa so nam nato sporočili še, da so “z namenom preprečitve izklopa stavbe” sklenili pogodbo za dobavo elektrike za januar.

energija, luč, svetloba, dom, elektrika
N1/Denis Sadiković

Veliki odjemalec

Kaj se je torej dogajalo v zadnjih dveh mesecih in kaj je privedlo do današnje, za odjemalce sila neugodne situacije?

Posebnost stavbe ob Tržaški cesti je, da ima samo eno odjemno mesto za elektriko, čeprav je v njej okoli 130 malih podjetij in 50 stanovanj. Zgradba je bila namreč najprej del kompleksa močnega industrijskega podjetja Tobačna Ljubljana, a je bila že pred pol stoletja prodana Iskri, ta pa jo je v 90. letih razdelila in prodala različnim lastnikom.

Zaradi zapletenih lastniških razmerij odjemnega mesta za elektriko niso nikoli razdelili na posamezne lastnike. Tako imajo upravnika, ljubljansko podjetje SPL, ki skupni račun za elektriko po določenem ključu vsak mesec razdeli na pisarne, stanovalce, lokale.

Do zdaj je bil tak sistem relativno nemoteč, v današnjih razmerah pa se kaže za izrazito problematičnega. Z 800 tisoč kilovatnih ur (kWh) letne porabe so namreč velik odjemalec, kar v zadnjih mesecih, ko nabavne cene elektrike na evropskih borzah rastejo v nebo, prinaša več negativnih posledic:

  • cene za velike odjemalce so trgovci dvignili precej bolj kot za gospodinjske odjemalce (Petrol, na primer, je gospodinjskim odjemalcem cene električne energije dvignil za 30 odstotkov, poslovnim pa za vsaj 300 odstotkov),
  • veliki odjemalci nimajo zaščite pred odklopom v obliki zasilne oskrbe, ki je uzakonjena za gospodinjstva in male poslovne odjemalce (do 43 kWh). Gre za varovalko, ki v primeru odpovedi pogodbe dobavitelja odjemalcu – za sicer nekaj višjo ceno – zagotavlja nemoteno oskrbo z elektriko.
Blok
BOBO

Podobno težavo kot lastniki poslovnih prostorov in stanovanj na Tržaški 2 v Ljubljani – da jih trgovci obravnavajo kot velikega odjemalca – imajo tudi drugi večstanovanjski objekti s skupno kotlovnico. Prihodnje leto velike odjemalce čaka precej večji dvig cen kot gospodinjstva in male poslovne odjemalce.

Oktobrsko presenečenje: odpoved pogodbe

Prva neprijetna novica je tukajšnje odjemalce doletela na začetku oktobra, ko jim je dobavitelj Elektro prodaja E.U. odpovedal pogodbe z zgolj nekajdnevnim rokom za menjavo dobavitelja. O potezi malega šentjurskega trgovca, ki je bila posledica majhne zakupljene zaloge elektrike in hitro rastočih nabavnih cen na svetovnih borzah, smo pisali v članku Dražja elektrika za četrtino slovenskih gospodinjstev.

SPL je takrat odjemalce na Tržaški 2 obvestil, da morajo zamenjati ponudnika, in sklenil novo pogodbo s Petrolom za dobave do konca tega leta.

Kot pove predstavnik lastnikov prostorov, ki ne želi biti imenovan, je takrat SPL to storil brez soglasja predstavnikov lastnikov. “Hišni svet je takrat pridobil mnenje Agencije RS za energijo, da odpoved pogodbe Elektro prodaje E.U. ne bi bila zakonita, zato smo bili proti temu, da menjamo ponudnika. A SPL je to storil brez našega soglasja.”

Elektriko za zadnja dva meseca leta tako plačujejo po štirikrat višji ceni kot prej.

Prvi krog: ugodnejši, a prekratek rok

Vse od konca oktobra pa med SPL in predstavniki lastnikov teče komunikacija o iskanju dobavitelja elektrike za leto 2022. Kot pravijo v SPL, so konec oktobra povpraševanje poslali petim trgovcem, ki so bili pripravljeni dati ponudbo (ECE, HEP energija, Petrol, Energetika Ljubljana, Energija Plus). “Ostali dobavitelji takšnim odjemalcem, kot je Tržaška cesta 2, ne ponujajo svojih storitev oziroma ne pošiljajo ponudb,” pravijo v upravniškem podjetju in dodajajo, da se v teh tržnih razmerah “na splošno vsi dobavitelji izogibajo novih strank”.

Iz komunikacije, ki smo jo dobili na vpogled, izhaja, da je SPL konec oktobra hišnemu svetu poslal le ponudbi dveh trgovcev (Petrol in ECE), pri čemer je bila prva ugodnejša. 

Hišni svet je bil mnenja, da je ponudba Petrola predraga, zato je na začetku novembra sam poiskal ponudbo trgovca E.ON, ki je bila precej bolj ugodna od cen, ki jih trenutno plačujejo Petrolu – in tudi tistih iz Petrolove ponudbe, ki jim jo je poslal SPL. “Problem pa je, da ponudbe trgovcev zaradi trenutnih tržnih razmer veljajo le po nekaj ur. Ta je zato potekla. Upravniku smo predlagali, da zaprosi za novo ponudbo za določen dan, obenem pa lastnike predhodno obvesti, da bodo pripravljeni, da v nekaj urah potrdijo ponudbo. A tega niso storili,” pravi predstavnik lastnikov.

Petrol
Denis Sadiković/N1

Petrol je trenutni dobavitelj elektrike stavbi na naslovu Tržaška 2. Če do konca decembra ne bi sklenili pogodbe za prihodnje leto, bi Petrol podal predlog za pretek pogodbe za distribucijo. Če odjemalci ne bi poiskali novega dobavitelja, bi sledil odklop.

Drugi krog: ugodnejši, a z nesprejemljivimi pogoji

Na začetku decembra je SPL ponovno poslal le eno, Petrolovo ponudbo. Cene so bile primerljive s temi, ki jih plačujejo zdaj. Hišni svet je medtem pridobil ponudbo hrvaškega trgovca HEP energija, ki je bila ponovno precej cenejša.

Na SPL pravijo, da so to ponudbo želeli potrditi, a je bila omejitev na strani HEP energija, ki na koncu ni želel podpisati pogodbe o dobavi električne energije.

“Razlog je v tem, da niso želeli sprejeti določila, da lahko plačnik (SPL) garantira samo za plačilo računa v višini zbranih sredstev s strani naročnikov. Kot so navedli v pojasnilu: V skladu s politiko podjetja HEP energija je treba ob sklenitvi pogodbe (ki se mora glasiti na plačnika), dostaviti enega izmed sledečih inštrumentov zavarovanja s strani plačnika: overjena izvršnica, bančna garancija ali varščina. Predlagani načini zavarovanja plačila za nas, kot plačnika, žal niso bili sprejemljivi.”

Pogodba spet ni bila sklenjena.

Tretji krog: ostal le še Petrol

Tretjo ponudbo je SPL lastnikom poslal 22. decembra, edini ponudnik je Petrol, cena pa skoraj dvakrat višja od trenutne ali kar sedemkrat višja od tistih, ki so jih plačevali za september, ko jim je elektriko še dobavljala Elektro prodaja E.U.

A tudi po tej ponudbi pogodba do takrat, ko smo poslali novinarska vprašanja, ni bila sklenjena. “Trenutno je možen samo podpis pogodbe s Petrolom, ki je obstoječi dobavitelj električne energije za stavbo Tržaška 2,” so nam na SPL povedali v torek.

V torek popoldne so nato, kot že napisano, odjemalcem poslali ugodnejšo ponudbo Petrola (cena je za okrog 20 odstotkov nižja kot v ponudbi iz prejšnjega tedna), včeraj pa nato sklenili enomesečno pogodbo z dobaviteljem. Na vprašanje, zakaj do zdaj niso sklenili letne pogodbe, v SPL povedo, da niso prejeli potrditve predstavnikov etažnih lastnikov.

Naš sogovornik se pri tem sprašuje, ali soglasje resnično potrebujejo. “Kako so potem oktobra lahko sklenili pogodbo do konca tega leta s Petrolom brez soglasja lastnikov?”

N1/Aljaž Uršej

Etažni lastnik, s katerim smo govorili, se boji, da bodo februarske položnice za mnoge odjemalce na tem naslovu negativno presenečenje in vsaj za podjetja tudi velik pritisk na konkurenčnost. “Podjetnik, ki je do zdaj plačeval okrog 60 evrov elektrike mesečno, bo po novem plačeval približno 400 evrov, če se omrežnina in priključna moč ne podražita. Stanovanje, ki je plačevalo 90 evrov elektrike mesečno, bo celotno prihodnje leto plačevalo po okrog 600 evrov elektrike mesečno. Takšna sprememba bo seveda vodila v propad in hudo stisko lastnikov, ki se že s sedanjimi cenami komaj prebijajo na trgu,” opozarja.

Ne vedo, kaj jih čaka

Dodaja, da vsaj do včeraj veliko odjemalcev ni vedelo, kakšne podražitve elektrike jih čakajo. “SPL etažnih lastnikov o nastali situaciji ni obvestil in tudi ni predstavil novih cen. Tako se nekateri niti ne zavedajo, da jih na februarski položnici čaka drastična podražitev elektrike.”

Na SPL so nam v torek pojasnili, da jih niso obveščali, ker pogodba še ni sklenjena.

“Odjemalci na naslovu Tržaška cesta 2 še niso seznanjeni s cenami za leto 2022. Razlog je, da še nimamo podpisane pogodbe z dobaviteljem za to leto. So bili pa etažni lastniki seznanjeni z vsemi dejstvi, povezanimi z odpovedjo dosedanjega dobavitelja Elektro prodaja E.U. za leto 2021 v mesecu oktobru, ter vsemi našimi nadaljnjimi koraki, da ni prišlo do odklopa stavbe iz električnega omrežja, in pa posledično tudi o povišanem strošku električne energije za  november.”

N1/Aljaž Uršej

Agencija za energijo: Pri poslovnem odjemu trgovci svobodni

Hišni svet meni, da je SPL neupravičeno dajal prednost Petrolu, sami pa zaradi ureditve niso imeli svobodne izbire najboljšega ponudnika. Tako so se za pomoč med drugim obrnili na Agencijo RS za energijo, kjer pa so jim v sicer precej dolgem odgovoru pojasnili, da “v primeru poslovnega odjema dobavitelji niso vezani na objavljene ponudbe, temveč se z odjemalci svobodno dogovarjajo o količini in ceni dobavljene električne energije”.

Pojasnili so jim še, da je trenutna ureditev odjemnega mesta neustrezna, saj bi vsaka fizična ali pravna oseba morala imeti svojo pogodbo z dobaviteljem, upravnik pa ima lahko pogodbo le za skupne prostore (hodnike in podobno), razen če ga odjemalci pooblastijo, da sklepa pogodbe še v njihovem imenu.

Kot je razumeti odgovor agencije, ureditev, v kateri ima stavba eno skupno pogodbo za odjemno mesto, s katerega se potem oskrbujejo različne pravne in fizične osebe, torej ni zakonita. “Če uporabnik sistema prek svojih energetskih naprav omogoči priključitev energetskih naprav drugih oseb, je to (…) razlog za uvedbo postopka odklopa po predhodnem obvestilu,” so zapisali.

Kaj pa če ne bi podpisali pogodbe?

Kot napisano, je SPL zdaj sklenil pogodbo le za januar. Kaj se bo zgodilo, če do konca meseca ne najdejo rešitve za celoletni zakup?

Kot so nam pojasnili na Petrolu, konkretnih poslov ne komentirajo, v splošnem pa v takem primeru podajo zahtevo za pretek pogodbe za distribucijo. “Distributer, v opisanem primeru Elektro Ljubljana, nato pozove lastnika oziroma plačnika odjemnega mesta, da mora podpisati pogodbo z enim izmed dobaviteljev. Če tega ne naredi, lahko pride do fizičnega odklopa odjemnega mesta iz omrežja.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje