Zgodovinski trenutek: prihodnje leto bodo le začeli graditi NUK II

Kultura 29. Nov 202212:48 > 13:16 4 komentarji

Predsednik vlade Robert Golob in minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta ob obisku Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) v Ljubljani napovedala, da se bo gradnja nove stavbe NUK II začela konec prihodnjega leta. 102 milijona evrov vreden projekt naj bi bil zgrajen v letu 2026.

Le streljanj od Plečnikove stavbe, v kateri ima sedež Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), bodo konec prihodnjega leta začeli graditi novo stavbo – NUK II, je napovedal minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič. “Vlada se je odločila, da pripelje ta projekt do konca,” je bil jasen minister.

Izhodiščna vrednost projekta, ki jo morajo na ministrstvu že revalorizirati, znaša 102 milijona evrov. 95 milijonov evrov bo stala gradnja, še 7,5 milijona bo treba odšteti za opremo. Za leto 2023 ima ministrstvo v ta namen že zagotovljenih milijon evrov, večji delež sredstev pa je nato predviden v naslednjih treh letih.

Kot je povedal Papič, so prejšnji teden plačali 1,6 milijona evrov komunalnega prispevka, kar pomeni, da bodo v decembru oziroma v naslednjih tednih dobili gradbeno dovoljenje. V tej fazi je treba še zaključiti celotno projektno dokumentacijo (t. i. projekt za izvedbo), na delu parcele pa morajo opraviti še arheološke raziskave. Še preden bo dokumentacija zaključena, se lahko izvedejo tudi vrtine za toplotne črpalke.

“Naš načrt je, da bi v drugi polovici leta 2023 začeli postopke javnega razpisa za izbiro izvajalca gradbeno-obrtniških del. Računam, da bi lahko že konec leta 2023 začeli gradbena dela, gotovo pa leta 2024,” je dodal Papič. Predvidevajo, da bi lahko novo stavbo zgradili do leta 2026. “Mislim, da je to ta zgodovinski trenutek, da lahko rečemo: po 40 letih uspešnih in manj uspešnih poskusov želimo to zgodbo zaključiti v letu 2026,” je dodal.

Golob: Finančna konstrukcija je zaključena

Predsednik vlade Robert Golob je dejal, da bodo skušali nepovratna sredstva za NUK II poiskati znotraj nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost. “Na razpolago imamo dve milijardi evrov teh sredstev. Odločili smo se, da jih bomo porabili za zares pomembne nacionalne razvojne projekte. Na ta način želimo tudi simbolno povedati, da bomo to krizo uporabili za rast, ne pa za to, da se bomo skrivali doma ali jamrali,” je dodal. Premier je sicer povedal, da je z ministrstvom za finance že usklajeno, da bodo morebitna manjkajoča sredstva zagotovili iz proračuna. “Kar zadeva finančno konstrukcijo, je ta za nas zaključena,” je povedal.

Golob je na novinarski konferenci povedal še, da je dolžnost politike spodbujati, da se bit slovenskega naroda razvija naprej. “Izjemno sem vesel, da smo lahko naredili ta zadnji simbolni korak. Ne le da smo potrdili našo odločenost, da gremo v investicijo in da bo NUK II zgrajen – najverjetneje še v tem mandatu, ampak smo naredili tudi prvi korak in plačali komunalni prispevek. Zato da ne bo dileme, ali so nas le prazne besede ali govorimo o tem, da smo projekt zagrabili v roke in da bomo lopato lahko zasadili v 12 ali 13 mesecih,” je povedal.

Ob tem je dejal, da je vedno rad zahajal v NUK, ki ga navdaja s ponižnostjo. “To je sporočilo za vse nas, da se izplača priti v tempelj znanosti čim pogosteje, ker se takrat zavemo svoje majhnosti in odgovornosti do naroda. V naslednjih mesecih bomo še koga pripeljali sem, če najdemo kakšnega nasprotnika, pa še posebej.”

Ravnatelj NUK Viljem Leban pa je dejal, da gre za prelomni dogodek. Kot je povedal, bo nova knjižnica v nasprotju s potrebami pred desetletji ponujala bolj uporabniške prostore. Univerzitetne knjižnice uporabnikom ponujajo različne prostore, v katerih se pretakajo informacije in tak prostor Slovenija, Ljubljana in Univerza v Ljubljani po njegovih besedah močno potrebuje.

Arhitekt Matija Bevk iz biroja Bevk Perović, ki je pripravil zmagovalno rešitev, pa je dejal, da bo NUK II ponujal 1.400 študijskih in 1.500 uporabniških mest. Glavni element pa bo predstavljala velika čitalnica, ki bo referirala na Plečnikovo čitalnico v stari zgradbi.

Gradnjo so načrtovali že v Jugoslaviji

O gradnji nove Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK II) se v Sloveniji pogovarjamo že več kot trideset let. Prvi arhitekturni natečaj je bil izveden še v Jugoslaviji – leta 1987. Na tem razpisu je zmagala rešitev arhitekta Marka Mušiča s sodelavci, vendar je visokošolsko ministrstvo po številnih menjavah in spremembah projektne dokumentacije dvajset let pozneje ocenilo, da je projekt arhitekturno, oblikovno, vsebinsko in funkcionalno vprašljiv.

Na ponovljenem razpisu je leta 2012 nato mednarodna strokovna komisija med 120 prispelimi predlogi izbrala arhitekturno rešitev biroja Bevk Perović arhitekti. Kako bo videti nova knjižnica, si lahko ogledate v galeriji spodaj.

NUK II NUK II
Bevk Perović arhitekti
NUK II NUK II
Bevk Perović arhitekti
NUK II NUK II
Bevk Perović arhitekti
NUK II NUK II
Bevk Perović arhitekti

V treh desetletjih je bilo za projekt NUK II porabljenih že 30 milijonov evrov, največ za odkup nepremičnin oziroma zemljišč za gradnjo, nekaj pa tudi za prenovo Plečnikove stavbe, v kateri ima sedež NUK, za arheološke raziskave ter najemnine s postopnim odkupom poslovnih in skladiščnih prostorov.

Zapletlo se je z zemljišči

Kljub številnim obljubam in napovedim, kdaj bi lahko zgradili novo nacionalno knjižnico, je v središču Ljubljane, kjer bi morala ta stati, že vrsto let parkirišče za avtomobile.

Nazadnje se je pri projektu zapletlo z delom zemljišča za NUK II, ki je bil v lasti Mestne občine Ljubljana (Mol). V pogodbo o prenosu zemljišč, ki sta jo leta 2006 sklenila Mol in pristojno ministrstvo, niso bila vključena tri zemljišča, ki takrat še niso bila zemljiškoknjižno urejena. Ko je leta 2020 projektant oddajal vlogo za gradbeno dovoljenje, pa so ugotovili, da za omenjena zemljišča ni urejena stavbna pravica. Ker država v proračunu ni imela rezerviranega denarja za odkup zemljišč, se je zapletlo.

Novembra lani pa so NUK, ministrstvo in Mol podpisali dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij, ustanovitvi stavbne pravice in začasni uporabi dela nepremičnin za gradnjo NUK II. S tem so se uredila še zadnja odprta vprašanja in odprla se je pot za pridobitev gradbenega dovoljenja, navaja STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje