Bešič Loredan o zasebnih bolnišnicah: “Ministrstvo nima s tem popolnoma nič”

Slovenija 14. Sep 202215:00 6 komentarjev

Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan se je odzval na napovedano gradnjo zasebnih bolnišnic, katerih lastniki so tudi zavarovalnice v delni lasti države. Poudaril je, da ministrstvo za zdravje z gradnjo zasebnih bolnišnic nima nič in da podrobnosti napovedane gradnje ne pozna. Napovedal je krepitev javnega zdravstvenega sistema in pripravo reforme.

“Zavarovalnice kot gospodarske družbe počasi in vztrajno privatizirajo zdravstvo v Sloveniji.” Tako kritično so se včeraj v koalicijski stranki Levica odzvali na novico, da bo Diagnostični center Bled v Ljubljani zgradil 17,5 milijona evrov vredno zasebno bolnišnico. Največja lastnika Diagnostičnega centra Bled sta namreč Zavarovalnica Triglav in SAVA RE, podjetji v delni državni lasti. V Levici so zapisali, da ustvarjata dobičke prek premij za dopolnilno zavarovanje. Poleg tega je zemljišče, na katerem naj bi se center gradil, zdajšnjim lastnikom prodala Mestna občina Ljubljana, kljub temu da bi ga potrebovali v sosednjem (javnem) Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča.

“Ministrstvo za zdravje nima vpliva in ne odloča o gradnjah zasebnih bolnišnic,” je na današnji novinarski konferenci poudaril zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. “Prav tako ministrstvo nima nobenega vpliva na to, kaj zdravstvene zavarovalnice počnejo, kaj kupujejo in kam se denar pretaka,” je dejal in razložil, da pa je naloga ministrstva in vlade, da določi financiranje zdravstvenih storitev, pripravi izhodišča za napovedano reformo zdravstvenega sistema, denar, namenjen investicijam, usmeri v javne zdravstvene zavode ter poskrbi, da bodo javni zdravstveni zavodi najmočnejši člen zdravstva.

Če jim bo to uspelo in bodo javni zdravstveni zavodi močni, zaposleni pa bodo imeli dobre pogoje in plačilo za opravljanje dela, gradnja zasebnih bolnišnic po njegovih besedah ne bo vplivala na javni zdravstveni sistem. V nasprotnem primeru pa bodo ob nadaljevanju slabih razmer zaposleni prehajali k zasebnikom, kjer bodo bolje cenjeni in plačani, je dejal.

Pri Levici so v sporočilu za javnost v torek zapisali, da odločno in ostro nasprotujejo gradnji zasebnih bolnišnic ter zagovarjajo javno, vsem dostopno in transparentno zdravstvo. Z gradnjo zasebnih bolnišnic bo bogatim na voljo zasebno zdravstvo z vrhunsko oskrbo, javno zdravstvo pa bo vedno bolj osiromašeno, je včeraj dejal poslanec Levice Miha Kordiš. Ministrstvo za zdravje so v stranki ob tem pozvali, naj zaustavi degradacijo javnega zdravstvenega sistema ter čim prej začne pripravljati izpolnitev zavez iz koalicijske pogodbe, “da bomo ukinili nepravično in neučinkovito dopolnilno zdravstveno zavarovanje, razmejili javno in zasebno zdravstvo ter namenili več sredstev za financiranje javnih zdravstvenih storitev”.

Zavarovalnicam so po oceni Levice tovrstne naložbe v interesu, ker se jim bodo ob slabšanju stanja slovenskega javnega zdravstva zaslužki povečevali in ker lahko sčasoma zasebne zdravstvene centre prodajo tujim multinacionalkam. V Levici od Slovenskega državnega holdinga (SDH), Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in državnih nadzornikov zahtevajo, da svojo lastninsko pravico v zavarovalnicah Triglav in SAVA RE uveljavijo tako, da preprečijo gradnjo zasebne bolnišnice in namesto tega ta denar investirajo v javno zdravstvo, opremo v javnih bolnišnicah in kader v javnih zdravstvenih zavodih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje