Bomo jeseni s PCR testom hkrati iskali še gripo in RSV?

Koronavirus 04. Okt 202216:26 3 komentarji
PCR testiranje
Žiga Živulović Jr./BOBO

Proračun PCR-testiranje na novi koronavirus trenutno krije le ranljivim posameznikom, ki potrebujejo hospitalizacijo, je razvidno iz dopisa, ki so ga z ministrstva za zdravje pred časom poslali javnim zdravstvenim zavodom. Na ministrstvu so napovedali pripravo novega protokola za testiranje, predlog je delovna skupina NIJZ že pripravila.

Protokol testiranja na koronavirus trenutno predvideva kritje stroškov hitrega testiranja v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pri osebah s simptomi covida-19, ki jih na testiranje napoti zdravnik, tudi v primeru zgolj ustnega napotila, je razvidno iz dopisa, ki so ga z ministrstva za zdravje 22. avgusta poslali javnim zdravstvenim zavodom, danes pa posredovali tudi STA. Pod dopis je podpisan državni sekretar na ministrstvu Tadej Ostrc, sicer tudi vodja koordinacijske skupine za covid-19 na ministrstvu.

Prav tako ZZZS krije stroške hitrega testa pri osebah, ki predložijo pozitivni rezultat hitrega testa za samotestiranje na novi koronavirus, test je brezplačen tudi za namen prekinitve izolacije in pri osebah, ki so napotene v bolnišnico ali na specialistično zdravljenje.

V le enem primeru pa po navodilih ministrstva ZZZS financira PCR-testiranje – pri ranljivi populaciji, ki potrebuje hospitalizacijo.

Na spletni strani vlade je sicer še vedno objavljeno navodilo, po katerem je v primeru negativnega rezultata hitrega testa pri izvajalcu testiranja pri posamezniku s simptomi koronavuirusa treba opraviti še PCR-test, na katerega posameznika napoti zdravnik.

Na ministrstvu napovedali nov protokol testiranja

“Kar se tiče protokolov testiranja je bilo nekaj zmede oz. nejasnosti,” je v petek povedal Ostrc. Ob tem je pojasnil, da protokol testiranja posodabljajo, pripravili ga bodo skupaj s stroko. Določeno število opravljenih PCR-testov je po njegovih besedah potrebnih že zaradi sekvenciranja, s katerim ugotavljajo, katere različice in podrazličice koronavirusa se v nekem obdobju širijo med ljudmi.

Nov protokol testiranja so v delovni skupini za mikrobiološko diagnostiko in spremljanje posvetovalne skupine Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sicer pripravili že v začetku avgusta, še preden je Ostrc javnim zdravstvenim zavodom poslal prej omenjeni dopis, je razvidno iz strokovnega mnenja delovne skupine, ki je objavljeno na spletni strani NIJZ.

Predlog delovne skupine NIJZ predvideva razširitev napotitev na PCR-testiranje

Protokol delovne skupine, ki jo vodi mikrobiologinja Viktorija Tomič, predvideva napotitev oseb z znaki okužbe dihal in pozitivnim hitrim testom za samotestiranje na hitri test pri uradnih izvajalcih testiranja. V primeru ponovnega pozitivnega rezultata velja, da je oseba okužena s koronavirusom, v nasprotnem primeru je priporočeno še PCR-testiranje. S tem bi tudi preverili, kateri od hitrih testov – domači ali opravljen na uradni točki – je pokazal pravilen rezultat, je Tomičeva pojasnila za STA.

Pri osebah z znaki okužbe dihal, ki imajo ob tem tveganje za težji potek covida-19, pa v skupini po njenih besedah svetujejo takojšnjo napotitev na PCR-testiranje, brez predhodno opravljenega hitrega testa. Pri teh posameznikih namreč obstaja večja verjetnost za sprejem v bolnišnico, zato je smiselno že takoj opraviti PCR-testiranje in zanesljivo preveriti, ali je posameznik okužen s koronavirusom ali ne, ne pa kasneje opraviti več hitrih testov.

Enako svetujejo tudi v primeru bolnikov pred sprejemom v bolnišnico, kjer je pomembno vedeti, ali je posameznik okužen s koronavirusom, pa tudi za bolnike, ki so predvideni za zdravljenje z zdravilom proti covidu-19 paxlovid, kjer je pomembno, da zdravilo prejmejo v najkrajšem možnem času po okužbi s koronavirusom.

Po predlogu ob PCR-testiranju na koronavirus tudi testiranje na gripo in RSV

Ker se bliža sezona respiratornih obolenj, v delovni skupini priporočajo, še eno novost. Ocenili so, da bi bilo ob PCR-testiranju na koronavirus smiselno testiranje razširiti tudi na virusa influence A in influence B, ki povzročata gripo, ter respiratorni sincicijski virus (RSV). Gre za najpogostejša respiratorna obolenja v jesensko-zimskem času, je pojasnila mikrobiologinja.

Sočasno testiranje na več virusov po njenih besedah za laboratorije ne bi pomenilo večjih logističnih težav, le naprave za PCR-testiranje bi za analizo potrebovale nekoliko več časa, opravile pa bi jo sočasno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje