Da vas ne bo treba reševati: kaj vse morate imeti s sabo, ko greste v gore

Slovenija 15. Dec 202316:28 1 komentar

Zimski čas je lahko v visokogorju precej idiličen, a s seboj prinaša številne pasti, opozarjajo policisti in Planinska zveza Slovenije. Kako kljub zimi čim bolj varno v gore?

Sneg je že dodobra prekril gorski svet, zasnežene gore pa s seboj prinašajo tudi številne pasti, opozarjajo policisti.

“Malce nas lahko zavede, da imamo v dolini visoke temperature, a se to z višino spreminja. Čeprav ni veliko snega, je dodaten sneg pobelil gore do višine 1.500 metrov. Snežna odeja se debeli, zato se je treba pripraviti na razmere,” je poudaril Matej Brajnik, vodja Gorske policijske enote. Krajši dnevi in nizke temperature pa zahtevajo pravilen pristop in dobro opremo.

Pri zimskem obisku gora je treba imeti s seboj veliko opreme. Poleg nepremočljivih, dobro izoliranih čevljev s kakovostnim narebranim trdim podplatom so to še topla oblačila, termo steklenica z brezalkoholno pijačo, planinski zemljevid, prva pomoč, sončna očala, naglavna svetilka, pa tudi dereze, cepin in plazovni trojček z žolno, sondo in lopato. Priporočljiva je tudi čelada, je še dodal.

“Snežne razmere vladajo tudi v sredogorju, tudi za ta obisk se je treba dobro pripraviti,” je dodal generalni sekretar PZS in inštruktor planinske vzgoje Damjan Omerzu.

Opozorila sta, naj začetniki prve korake v gorski svet začnejo delati s pomočjo ustreznega usposabljanja in vodnikov, sama teorija ni dovolj, potrebna je praksa.

Najpomembnejši so izkušnje in znanje, ki ga je treba tudi stalno obnavljati. Bistveno je, da si izberemo turo, ki smo ji kos, in pri tem upoštevamo, da so dnevi krajši in planinske koče zaprte. S seboj moramo imeti vso potrebno opremo, stalno moramo preverjati in spremljati razmere v gorah. Predvsem pa je ključno, da se znamo pravi čas obrniti.

Po Brajnikovih besedah je gorska policija letos posredovala že nekajkrat, zadnja intervencija je bila na območju Karavank. Posredovala je zaradi dveh prebežnikov, ki sta pot želela nadaljevati v Avstrijo. Bila sta nepripravljena, terena nista poznala, znašla sta se v težkem položaju, je pojasnil Brajnik in dodal, da sta na srečo imela telefon, s katerim sta lahko poklicala na pomoč.

Gorski reševalci imajo približno med šest in deset reševanj na mesec, čez zimsko sezono je intervencij bistveno manj, je pojasnil vodja Gorske policijske enote.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje