Danes je dan za akcijo: bodite zgled

Slovenija 23. Apr 202306:56 0 komentarjev
Ljubljana utrip mesta ulica
Žiga Živulović, Bobo

Danes je dan za akcijo. Vabljeni, da (tudi) danes oblečete rabljena oblačila in na družbenih omrežjih s svojim zgledom spodbudite k ponovni uporabi tudi svoje bližnje. Fotografirajte se bodisi v oblačilih iz druge roke bodisi v tistih, ki nam jih je dala babica, lahko pa se odločite tudi za styling iz recikliranih kosov. Fotografirajte se z napisom Dan v rabljenih oblačilih in objavi dodajte #DanVRabljenihOblačilih.

Za zagovornike trajnostnega razvoja bo danes priložnost, da potrdijo svoja stališča in oblečejo rabljena oblačila. Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in društvo za sonaraven razvoj Focus namreč že tretje leto zapored organizirajo dan v rabljenih oblačilih. Ponovna uporaba oblačil rešuje več izzivov sodobne družbe, menijo.

Tako ponovna uporaba rešuje problem hiperprodukcije, hiperpotrošnje in t. i. hiperodlaganja, ugotavljajo. Po njihovih izkušnjah se je tem izzivom najlažje zoperstaviti z zgledom.

Glede na to vabijo, da danes oblečemo rabljena oblačila in na družbenih omrežjih s svojim zgledom spodbudimo k ponovni uporabi tudi svoje bližnje. Predlagajo, da se fotografiramo bodisi v oblačilih iz druge roke bodisi v tistih, ki nam jih je dala babica, lahko pa se odločimo tudi za styling iz recikliranih kosov. Fotografirajmo se z napisom Dan v rabljenih oblačilih in objavi dodajmo #DanVRabljenihOblačilih, so pozvali.

Ta dan je po njihovem opozorilu odlična priložnost tudi za izobraževalne ustanove, nevladne organizacije in podjetja, da k trajnostnemu ravnanju spodbudijo vse, s katerimi so v stiku, šole tako učence in dijake, nevladne organizacije uporabnike svojih storitev, podjetja pa tiste, s katerimi sodelujejo.

Glede na raziskavo Obleka naredi človeka, ki jo omenjajo, delež prodanih oblačil iz druge roke v Sloveniji znaša manj kot en odstotek. Po drugi strani pa letno v povprečju vsak od nas zavrže 12 kilogramov oblačil.

Anketa portala bolha.com Kakšen je tvoj modni odtis je medtem pokazala, da več kot štiri petine vprašanih kupuje nova oblačila le nekajkrat na leto, med njimi tri četrtine predvsem v fizičnih trgovinah. Kadar pa kupujejo v spletnih trgovinah, jih dve tretjini nikoli ne vrača oblačil, navaja portal bolha.com, ki ga upravlja podjetje Styria digital marketplaces.

Spletno nakupovanje ima po mnenju kar 79 odstotkov anketiranih nižji ogljični odtis od nakupovanja v trgovini, do katere moramo z avtomobilom, po drugi strani pa spletno nakupovanje pomeni več vračil, kar ustvarja ogromen ogljični odtis.

Večina sodelujočih v anketi oz. 87 odstotkov nosi svoja oblačila popravljat, kar podaljša življenjsko dobo oblek. Da smo Slovenci okoljsko vse bolj zavedni, potrjuje tudi podatek iz ankete, da več kot polovica vprašanih kupuje oblačila iz druge roke, 79 odstotkov pa oblačila podari ali proda na bolha.com.

V anketi, ki je še vedno aktivna, je do petka sodelovalo 708 anketirancev.

V svetu se je število letno proizvedenih kosov oblačil od leta 2000 podvojilo na približno 100 milijard in vse kaže, da se bo do leta 2050 celo potrojilo, ugotavlja svetovalno podjetje McKinsey, na katerega se sklicuje portal bolha.com.

Omenja pa tudi ocene fundacije Ellen MacArthur, da je modna industrija ena od od najbolj onesnažujočih panog na svetu, saj prispeva kar deset odstotkov svetovne proizvodnje ogljikovega dioksida. To je več kot mednarodni leti in ladijski promet skupaj. Poleg tega se med proizvodnjo oblačil vsako leto porabi 93 milijard kubičnih metrov vode, s čimer bi lahko napolnili 37 milijonov olimpijskih bazenov.

Velik okoljski problem nadalje predstavljajo velike količine tekstilnih odpadkov, ki končajo na odlagališčih, v sežigalnicah ali oceanih, kjer naj bi po ocenah fundacije Ellen MacArthur končalo pol milijona ton mikrovlaken. To je enakovredno 50 milijardam plastičnih steklenic. Še posebej problematičen je poliester, iz katerega je danes narejena večina oblačil, njegova uporaba pa bo po napovedih le še naraščala. Gre za obliko plastike, pridobljene iz nafte, ki v obliki mikroplastike najbolj ogroža življenje v morju.

V okviru Dneva v rabljenih oblačilih, 23. aprila, se bo zvrstila vrsta akcij. Tako bo denimo v okviru Zveze prijateljev mladine Maribor v torek v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor potekal Cunjami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!