Danes se izteka rok za humanitarno pomoč prizadetim v poplavah in neurjih

Slovenija 28. Avg 202308:20
Saniranje po poplavah v občini Luče
Odpravljanje posledic uničujočih poplav v naselju Raduha v občini Luče. Fotografija je simbolična. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Iztekla se bosta pomembna roka za vse, ki po julijskih neurjih in avgustovskih poplavah nujno potrebujejo humanitarno pomoč. Vlogo zanjo lahko oddajo še danes, ko se izteka tudi rok za zaprosilo za subvencioniranje odsotnosti delavca zaradi višje sile in čakanja na delo. A kot pravijo, bodo upoštevali tudi kasnejše vloge.

Danes se izteka rok za zaprosilo za prvo humanitarno pomoč, ki jo prizadeti v minulih poplavah lahko dobijo od Rdečega križa ali Slovenske karitas. Pomoč je namenjena za najnujnejše potrebščine. Vlada je vsaki organizaciji dodelila po pet milijonov evrov sredstev za pomoč najbolj prizadetim v poplavah 3., 4. in 5. avgusta letos.

Za trajno uničene hiše ali stanovanja, ki so praktično neobnovljiva in zahtevajo nadomestno bivališče, bo višina pomoči znašala 3.000 evrov. V primeru poplavljenih stanovanjskih etaž bo višina pomoči znašala 1.500 evrov, za poplavljene kletne prostore pa 500 evrov. Ker gre za prvo denarno humanitarno pomoč, se ta ne štejejo v dohodek, zato od njih ne boste plačali dohodnine ali izgubili pravic iz javnih sredstev.

Prosilci za pomoč lahko izpolnjeno vlogo oddajo le še danes osebno ali po pošti na lokalnih združenjih Rdečega križa ali Karitasa ali občino, kjer so utrpeli škodo. A tudi če bo nekdo prišel oziroma vlogo oddal kasneje, jo bodo upoštevali.

Vloge najdete na tej povezavi ali na tej.

Danes se bo iztekel tudi rok za humanitarno pomoč iz javnih sredstev, za katero lahko zaprosijo tisti, ki so jih med 12. julijem in 2. avgustom hudo prizadela neurja. Tudi tu je treba še danes izpolnjeno vlogo s fotografijami škode oddati na lokalni Karitas, pri lokalnem Rdečem križu ali na domači občini. Na Slovenski karitas pred izpolnjevanjem svetujejo še, da si preberete merila za dodeljevanje pomoči.

Vlogo za pomoč ob neurjih najdete na tej povezavi, meril za dodeljevanje pomoči pa na tej.

Bližajo se roki za prijavo škode v gospodarstvu

Bližajo se tudi pomembni datumi za pomoč prizadetemu gospodarstvu. Le še danes lahko delodajalci zaprosijo za subvencioniranje odsotnosti delavca zaradi višje sile in za subvencioniranje čakanja na delo.

Do 1. septembra pa morajo škodo prijaviti vsa podjetja, ki potrebujejo predplačilo pomoči v vrednosti do 10 odstotkov ocenjene škode. Tisti, ki se za predplačilo niso odločili, imajo časa za prijavo škode do 20. septembra

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.