Dom Danice Vogrinec: še en mandat za direktorja, ki je na čelu doma 20 let

Slovenija 29. Sep 202306:04 > 17:21 4 komentarji
Starostniki
simbolna fotografija (Profimedia)

Svet zavoda mariborskega doma Danice Vogrinec je za novega direktorja soglasno izbral Marka Slaviča, ki je na tem položaju zadnjih 20 let. Slavič je bil edini kandidat.

Dom Danice Vogrinec v Mariboru je eden največjih domov starejših v Sloveniji – več kot 400 zaposlenih skrbi za 900 oskrbovancev.

V medijih je bil mariborski dom pogosto izpostavljen kot primer dobre prakse. Med drugim organizirajo koncerte in obiske športnikov, ki telovadijo s starostniki, med počitnicami pa varstvo otrok, ki se družijo z oskrbovanci in tako razbijajo tabuje o starosti. Prejeli so nagrado za najboljši dom starostnikov v Evropi.

V zadnjih tednih pa močno odmevajo povsem drugačne zgodbe, o katerih so pisali v reviji Jana. Novinarji so govorili z več zaposlenimi in nekdanjimi zaposlenimi, ki so opisovali ponižujoč odnos vodstva do njih in primere nasilja nad oskrbovanci, ob katerih naj vodstvo ne bi ukrepalo. “Ne znam vam opisati, kako jih dobimo po glavi, če se kdo izmed nas oglasi in opozori na problem. To je neznosno kričanje in poniževanje, ustrahovanje, nadiranje; to se stopnjuje zadnja leta,” je za revijo povedal eden od zaposlenih v domu.

Viri so novinarjem opisali tudi sporno prakso, da starostnikom po 15 ur ne zamenjajo plenic. Najbolj pretresljive pa so navedbe svojcev o domnevnem nasilju. Za Jano in 24ur je spregovorila Nataša Kukovec, prepričana, da sta bila do njene mame, ki je bivala na varovanem oddelku za dementne, nasilna sostanovalka in sostanovalkin sin. Govorila je o nepojasnjenem padcu matere ter poškodbah, o nekaterih naj hčere ne bi obvestili. Kukovec je povedala, da je bila mama “vsa v modricah”, da so jo odpeljali na šivanje glave, po posegu v bolnišnici pa je umrla. Predvsem pa, pravi Kukovec, njene matere niso pravočasno zaščitili in poskrbeli za njeno varnost.

Dom Danice Vogrinec
Dom Danice Vogrinec; Sobotainfo/BOBO

“Prejemamo le pohvale”

“V domu nimamo nobene prijave o grdem ravnanju zaposlenih s stanovalci, kaj šele o nasilništvu. Kvečjemu prejemamo le pohvale. Zato smo zgroženi in si takšnih manipulacij ne bomo dovolili,” se je na pričevanja o domnevnem nasilju odzval doma Marko Slavič, razočaran zaradi “medijskega pogroma”.

Za N1 je dodatno pojasnil zgodbo o domnevno nasilnem svojcu (ki je po Slavičevih besedah edini primer domnevnega nasilja v domu), za katerega pravi, da je bil odvisnik in da so si prizadevali na vse možne načine, tudi z ovadbo, posvetovanjem s policijo, varuhom človekovih pravic, da bi mu vstop omejili, poleg tega pa mu je sam osebno poskušal najti zaposlitev prek javnih del. “Tragično je, da hčeri povezujeta smrt mame, ki se je zgodila mnogo kasneje, z nasiljem v domu,” pravi Slavič in dodaja, da je tudi socialna inšpekcija ugotovila, da so ravnali proaktivno.

Da so objave in obtožbe v medijih zaposlene zelo razžalostile, še poudarja Slavič.

Po objavi članka so se zaposleni zbrali pred enoto doma na Pobrežju in ob obisku novinarjev stopili direktorju v bran. Zbora za medije so se udeležili tudi nekateri svojci, ki so povedali, da so z oskrbo v domu zelo zadovoljni. V Jani so nato poročali, da so vodje enot dobili navodilo, naj zaposlene spodbudijo, da pridejo pred dom in podprejo direktorja, ko bodo prišli novinarji. Prav tako naj podpišejo izjavo, da se ne strinjajo s člankom v Jani in da ne podpirajo nasilja. Marko Slavič za N1 pove, da so ga zaposleni podprli samoiniciativno, da so ga prosili, naj odreagira, ter da so bili ogorčeni. “Zaposleni vedo, da se lahko vedno obrnejo name, delamo z roko v roki, si pomagamo, smo prijazni drug do drugega,” poudarja.

Vse obtožbe, ki jih je revija Jana povzela iz anonimke, je že pred objavo obravnaval tudi svet zavoda, saj je to zahtevalo pristojno ministrstvo za solidarno prihodnost. Obravnavali so vsak odstavek posebej in zavrnili vse obtožbe, več kot 20 sklepov pa poslali ministrstvu.

Slavič, ki je na položaju 20 let, je za medije potrdil, da se je prijavil na razpis za nov mandat direktorja. Po njegovem mnenju so članki o domnevnem nasilju nad oskrbovanci in mobingu povezani prav z razpisom.

Novi stari direktor?

Razpis za direktorja doma za nov petletni mandat je bil objavljen v začetku septembra. Prispeli sta dve prijavi – ena zdajšnjega direktorja in še ena, ki pa je v nasprotju z navodili prišla po elektronski pošti. Komisija je zato prijavljenega pozvala k ponovni oddaji prijave po navadni pošti, a tega ni storil, kandidat je tako ostal zgolj eden, Slavič.

O direktorju odloča 11-članski svet zavoda, v katerem sedi šest predstavnikov ustanovitelja (ministrstva oziroma vlade), dva predstavnika zaposlenih ter po eden predstavnik stanovalcev, lokalne skupnosti in invalidskih organizacij. Pristojno ministrstvo za solidarno prihodnost je na predsednika sveta zavoda pred zadnjo sejo, ki je potekala ta teden v sredo, naslovilo dopis glede objave prostega delovnega mesta direktorja. Na podlagi opozoril nekaterih članov sveta in anonimne pritožbe potencialnega kandidata je ministrstvo svetu predlagalo, naj razpis ponovi in razširi nabor kandidatov. V prvem razpisu je bil namreč določen pogoj, ki po zakonu po tolmačenju ministrstva ni nujen, to je, da mora direktor imeti strokovni izpit.

“Ministrstvo v okviru svojih pristojnosti posreduje le pojasnila glede izvajanja predpisov, ne sme pa podajati obvezujočih pravnih mnenj,” so zapisali na ministrstvu. Njihovega predloga svet ni upošteval. Predsednik sveta je predstavnik zaposlenih, Janez Štern, sicer vodja enote doma na Taboru. Za N1 je pojasnil, da so na seji v sredo pridobili tako mnenje pravne službe doma kot mnenje še ene odvetniške pisarne in na podlagi obeh sklenili, da je bil razpis zakonit ter da ga ne bodo ponavljali.

Od šestih predstavnikov ustanovitelja sta predlog ministrstva podprla le dva, ostali so bili vzdržani. Tako je večina ostalih odločila, da je bilo s prvim razpisom vse v redu. Tudi svetniki, ki so predstavniki države oziroma ustanovitelja, so sicer pri svojem odločanju avtonomni in jim želja ali navodil vlade ni treba upoštevati. “Ker smo na ministrstvu ugotovili, da iz objavljenega razpisa prostega delovnega mesta za direktorja zavoda, zahteve glede priložitve obveznih dokazil niso bile pravilno zapisane, smo svet zavoda pozvali, da ponovno objavi besedilo javnega razpisa, iz katerega bodo jasno razvidni pogoji po Zakonu o socialnem varstvu, ki jih mora izpolnjevati kandidat. Glede na navedeno bi predstavniki ustanovitelja morali slediti predlogu ministrstva,” so zapisali na MSP.

Danes izbrali direktorja

Še eno sejo so sklicali za danes, na kateri so glasovali o edinem prijavljenem kandidatu. Svet zavoda je tako za direktorja soglasno izbral Marka Slaviča. Bo pa vlada imela zadnjo besedo. Po odločitvi sveta o novem direktorju se za mnenje povpraša še lokalno skupnost, izbiro pa potrdi oziroma zavrne vlada na predlog ministrstva za solidarno prihodnost.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je po objavah o domnevnih nepravilnostih v poslovanju in nasilju nad oskrbovanci v mariborskem domu poudaril, da ima ministrstvo ničelno toleranco do nasilja v ustanovah in zunaj njih, zato so ob seznanitvi z zadevo takoj ukrepali v skladu s pristojnostmi. Ministrstvo je pozvalo zavod, da se opredeli do medijskega poročanja, k temu pa so pozvali tudi socialno inšpekcijo, častno razsodišče pri Socialni zbornici Slovenije in ministrstvo za zdravje. Mnenje teh strokovnih institucij bo po besedah naših virov z ministrstva ključno in na tej podlagi bodo nato odločili tudi o usodi direktorja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje