Dosegli enotno ceno za obnovo Sneberij: kako bodo prebivalci dobili denar

Slovenija 29. Avg 202315:59 3 komentarji
poplave
Foto: Civilna iniciativa Sneberje

Mestna občina Ljubljana se je z izvajalci dogovorila za enotno ceno za obnovo po poplavah. Devet gradbincev, ki sodelujejo pri gradnji vrtcev in šol, bo poplavljene hiše obnavljalo za 20.000 evrov. Do 75 odstotkov tega zneska bo sofinancirala občina iz donacijskega sklada, nad porabo denarja pa bo bdela Zveza prijateljev mladine Moste-Polje. Kako bo potekalo dodeljevanje sredstev?

Mestna občina Ljubljana je pripravila načrt pomoči prebivalcem območij Sneberje, Tacen in Brod, na katerih je v začetku meseca poplavilo številne objekte. Te bo prenavljalo devet izvajalcev, ki za občino gradijo šole in vrtce. Z njimi se je občina dogovorila za enotno ceno: 20.000 evrov na hišo, je na današnji novinarski konferenci povedal ljubljanski župan Zoran Janković. V to ceno so vključeni gradnja zidov, sanacija tal in inštalacije.

Občani bodo lahko dela opravili tudi sami ali izvajalca poiskali sami. Vsak od devetih izvajalcev, s katerimi sodeluje občina, bo namreč lahko obnovil največ osem enot.

Gospodinjstva bodo upravičena do finančne pomoči, nad pravičnostjo porabe denarja pa bo bdela Zveza prijateljev mladine Moste-Polje. Sredstva se bodo delila glede na neto dohodek gospodinjstva. Če ta znaša do 1.500 evrov, bo sklad financiral 75 odstotkov stroškov obnove, sicer bo kril polovico stroškov. Sklad bo denar nakazal izvajalcem. Če pa bodo občani dela izvajali sami, bodo morali predložiti račune. Če občanom ni poplavilo celotnega nadstropja, bo finančna pomoč sorazmerna.

Na premožnejša gospodinjstva pa je Janković naslovil apel, da se pomoči odrečejo v korist sosedov.

poplave
PGD Zadobrova – Sneberje – Novo Polje

Finančna pomoč je namenjena le lastnikom hiš, ki v njih tudi živijo, je poudaril župan. Tako najemodajalci do nje niso upravičeni. Prav tako je pomoč namenjena le obnovi bivalnih prostorov, ne pa tudi kleti. Pomoči ne bodo prejeli lastniki črnih gradenj. Prav tako pa ta pomoč ni namenjena tistim, ki so jim poplave poškodovale stroje.

Po Jankovićevih izračunih bodo za to potrebovali 1,5 milijona evrov. Na računu Zveze prijateljev mladine se je doslej zbralo več kot pol milijona evrov.

Dela se bodo začela 15. septembra, če se bodo do takrat hiše posušile. Končati se bodo morala v enem mesecu, saj se 15. oktobra začne ogrevalna sezona, je rekel Janković. Če bo vreme slabo, bo rok mogoče podaljšati.

Janković je spomnil tudi na pomoč, ki jo bodo oškodovani dobili od države. Ta bo krila tudi del stroškov elektrike, Mol pa bo občanom pomagal pri stroških vode in plina.

Med ponedeljkovim in današnjim močnejšim deževjem na srečo ni poplavilo nobenega bivalnega prostora, je navedel župan. Ob tem je izpostavil problematiko ureditve nasipa v Sneberjah. Občina bo po njegovih besedah preučila vse predloge, ki jih bodo prejeli. Eden izmed izvajalcev je tako na primer predlagal, da se postavi zid, ki bi preprečil, da bi voda zalila hiše.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje