Hrvaški minister razburil z izjavo o Petrolu: odzvalo se je zunanje ministrstvo

Gospodarstvo 24. Feb 202317:32 2 komentarja
daljnovod Cirkovce-Pince
Borut Živulovič/BOBO

Na ministrstvu za zunanje zadeve so presenečeni nad izjavo hrvaškega ministra za gospodarstvo Davorja Filipovića, ki je prejšnji teden dejal, da ne bo več kupoval na črpalkah Petrola. Ministrstvo je zaradi "neprimerne'' izjave na zagovor poklicalo hrvaško veleposlaništvo v Sloveniji, o ''neprijetni situaciji'' pa bodo obvestili tudi Evropsko komisijo. Izjava hrvaškega ministra se navezuje na Petrolovo protestno zaprtje črpalk na Hrvaškem, s čimer je slovenski naftni trgovec opozoril na nevzdržno regulacijo marž pri južnih sosedih.

“Nesprejemljivo je, da nosilci oblasti iz pozicije moči diskriminirajo slovenska podjetja, vplivajo na odločitve potrošnikov in kršijo pravila notranjega trga Evropske unije. Petrol je resno podjetje in Slovenija se bo vedno odločno odzvala na neprimerna ravnanja predstavnikov drugih držav, ki imajo negativen vpliv na delovanje ali ugled slovenskega podjetja,” so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve in dodali, da od hrvaških oblasti pričakujejo, da zagotovijo polno svobodo in enakopraven položaj za vsa slovenska podjetja na Hrvaškem.

Preberite še: Hrvaški minister po zaprtju črpalk: Zakaj Petrol tega ni storil še v Sloveniji?

“Pričakujemo, da se bodo ministri v prihodnje vzdržali takšnih izjav, ki ne prispevajo k dobrim gospodarskim odnosom med dvema prijateljskima državama in dobrim medsosedskim odnosom. Še naprej bomo pozorno spremljali dogajanje v zvezi z družbo Petrol na Hrvaškem,” so še dodali na ministrstvu.

Odziv zunanjega ministrstva se navezuje na poročila medijev pri južnih sosedih, da je hrvaški minister za gospodarstvo Davor Filipović prejšnji teden dejal, da bi gorivo prej natočil na vseh drugih bencinskih servisih kot na Petrolu, ki je po njegovih besedah brez razloga za eno uro zaprl bencinske servise na Hrvaškem.

Hrvaški minister in Petrol na bojni nogi

Spomnimo, da je slovenski naftni trgovec konec decembra lani za eno uro zaprl svoje črpalke na Hrvaškem, s čimer je opozoril na nevzdržno regulacijo marž. Po ocenah Petrola je škoda zaradi naftnih derivatov na Hrvaškem od lanskega oktobra do 28. decembra 2022 znašala 45,6 milijona evrov. Hrvaški minister za gospodarstvo je takrat opravil sestanek z upravo Petrola, do slovenske družbe pa je bil po sestanku na novinarski konferenci precej oster.

“Oni bi radi imeli še višje marže, okoli ene kune. Moram poudariti, da Petrol govori, da ne more poslovati in da so v težki situaciji, vendar pa so v prvih devetih mesecih ustvarili skoraj 100 milijonov evrov dobička, kar jasno kaže, da niso v resnih težavah. Cene nadstandardnega goriva lahko oblikujejo, kakor želijo. Vlada ščiti standard državljanov in vpliva na cene,” je razmere opisal Filipović.

Hrvaški minister za gospodarstvo je med drugim izpostavil tudi, da je Petrol leta 2021, ko so bile marže drugačne, prevzelo hrvaški Crodux, investicija pa se po njegovih besedah ni povrnila na način, ki si ga je zamislila slovenska družba. Dejal je še, da ne bodo nikomur pustili, da sega v žepe državljanov v času težke krize ter da bodo naredili vse, da zaščitijo državljane in gospodarstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.