Gregorčič zavrača očitke o spornih imenovanjih na RTV Slovenija

Slovenija 18. Mar 202221:36 > 21:37 5 komentarjev
Peter Gregorčič
Peter Gregorčič (Foto: Alen Milavec/BOBO)

Predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič zavrača očitek sindikata novinarjev, da je pripomogel k imenovanju odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik in v. d. urednika MMC Igorja Pirkoviča. Svet namreč razen imenovanja generalnega direktorja RTVS nima pristojnosti pri kadrovskih zadevah, je opomnil.

Sindikat novinarjev Slovenije je v javnem pismu Petru Gregorčiču in generalnemu direktorju Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andreju Grahu Whatmoughu 11. marca zapisal, da je Jadranka Rebernik protipravno imenovala Igorja Pirkoviča z “izdatno pomočjo” Gregorčiča in Graha Whatmougha. Podpisali sta se tudi Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Gregorčič: Očitki niso utemeljeni

Sindikat novinarjev Slovenije je v zadnjem času javno izrazil tudi več drugih očitkov, ki po Gregorčičevem mnenju prav tako niso utemeljeni. Mednje sodi očitek o nezakonitem imenovanju Rebernikove in nezakonitem delovanju Graha Whatmougha. Kot je navedel, je programski svet na seji v četrtek, ki jo bodo nadaljevali v ponedeljek, s sprejetim sklepom spomnil, da je v. d. direktorja javne televizije Valentin Areh predlagal v imenovanje oba kandidata, prijavljena na razpis za odgovornega urednika televizijskega informativnega programa, torej tako Rebernikovo, ki je novinarji televizijskega informativnega programa niso večinsko podprli, kot tudi njenega protikandidata Mitjo Preka, ki pa je dobil večinsko podporo uredništva.

Glede na to se določilo zakona o RTVS, ki opredeljuje postopek odločanja preko programskega sveta, ne more uporabiti, menijo. V skladu z 21. členom zakona lahko namreč večina programskih delavcev v uredništvu v primeru, če direktor televizije predlaga v imenovanje za odgovornega urednika kandidata brez pozitivnega mnenja večine, predlaga kandidata, ki je dobil pozitivno mnenje. V tem primeru generalni direktor izbere kandidata po pridobitvi soglasja programskega sveta, ki mora dati soglasje enemu, obema ali nobenemu od predlaganih kandidatov.

Oglasil se je tudi Ukom

Programski svet je v četrtek kot neutemeljen ocenil tudi očitek o siromašenju prvega televizijskega programa. Vodstvo RTVS pa se je na kritike glede odpovedi oddaj Tednik, Studio City in Tarča pred volitvami odzvalo s pojasnilom, da bodo ob ponedeljkih in četrtkih namesto običajnih informativnih oddaj na prvem televizijskem programu predvolilna soočenja. Druge oddaje, ki bodo v tem obdobju odpadle, bodo nadomestili pozneje, so navedli v sporočilu za javnost.

Prav tako v četrtek se je oglasil urad vlade za komuniciranje (Ukom), ki redno objavlja svoje mnenje o poročanju RTVS. V odgovoru na poziv več novinarskih organizacij k prenehanju s pritiski na novinarje RTVS je napovedal vztrajanje pri objavah svojih analiz. “Vsak jih lahko prebere, če želi, če pa ne, pa je to tudi njegova legitimna pravica,” je navedel.

Medtem sta se na stran nezadovoljnih novinarjev in njihovih organizacij postavila Slovenski center PEN in Ženski lobi Slovenije. Slovenski center PEN protestira proti kadrovskim zamenjavam na RTVS, ki so po njihovi oceni strokovno oporečne in v neskladju z voljo zaposlenih. Ženski lobi Slovenije pa od strank današnje opozicije in Gibanja Svoboda zahteva, da javnosti nemudoma predstavijo, kako bodo prekinile in preprečile “politično pristransko upravljanje z javno medijsko hišo, javnemu radiu in televiziji zagotovile finančno stabilnost in omogočale avtonomnost novinarskega dela”.

“Gre za poskus utišati kritične glasove in ustrahovati zaposlene”

Programski svet je v četrtek Graha Whatmougha tudi pozval k sprejetju ukrepov za “preprečitev blatenja javnega zavoda RTVS”, kot kar so videli denimo očitke sindikalnih organizacij o nezakonitem imenovanju Rebernikove, o siromašenju prvega televizijskega programa in o pristranskosti.

“S temi zahtevami programski svet posega v svobodo izražanja in medijsko svobodo novinarskega poklica, kar je nedopustno,” so na to v današnjem odzivu zapisali koordinacija novinarskih sindikatov RTVS, Sindikat novinarjev Slovenije in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije. Opozorili so še, da je vodstvo RTVS kljub opozorilom novinarskih sindikatov sprejelo dopolnitev smernic za nastopanje na družabnih omrežjih in digitalnih platformah, ravnanje v nasprotju z njimi pa po novem pomeni “tako hudo kršitev obveznosti iz delovnega razmerja, da delovnega razmerja med RTV Slovenija in kršiteljem ni več mogoče nadaljevati”.

“Namen protipravnih smernic po našem mnenju ni nič drugega kot poskus utišati kritične glasove in ustrahovati zaposlene. Temu se bomo v sindikatih uprli z vsemi sredstvi,” so še navedli v sindikatih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje