Javna razprava pred vrati: predlog zakona o psihoterapiji v zaključni fazi

Slovenija 20. Okt 202316:13 0 komentarjev
psihoterapija
PROFIMEDIA

Dolgo pričakovani predlog zakona, ki bo urejal področje psihoterapije, naj bi ministrstvo za zdravje v javno razpravo poslalo v novembru. Predlog, ki ga je delovna skupina v začetku meseca posredovala v nadaljnjo proceduro, je zdaj v zaključni fazi oblikovanja.

V začetku oktobra je delovna skupina ministrstva za zdravje s svoje mize v nadaljnjo proceduro dala predlog dolgo pričakovanega zakona, ki bo urejal področje psihoterapije. Kje je predlog zakona zdaj? Se morda pri njegovi pripravi zatika?

Predlog zakona je v zaključni fazi oblikovanja, so na naša vprašanja odgovorili na ministrstvu za zdravje. “Predvidevamo, da bo v javno razpravo posredovan v novembru. O vseh novostih bo javnost pravočasno obveščena,” so še zapisali. Na našo prošnjo, ali je besedilo predloga zakona mogoče dobiti, na ministrstvu niso odgovorili. So pa na prošnjo STA odgovorili, da je zakon še v pripravi in internem usklajevanju.

Kakšne rešitve je našla delovna skupina?

O rešitvah, ki jih je v predlog zakona zapisala delovna skupina, je v začetku mesca za N1 spregovorila psihiatrinja ter profesorica dr. Mojca Zvezdana Dernovšek. Poudarila je, da mora zakon določiti vsaj, kdo lahko dela kaj. Zgledovali so se po zakonu, ki ga je leta 2019 sprejela Nemčija. Tam so v sistem vpeljali nov poklic psihoterapevta in zanj predvideli univerzitetni študij ter dodatno specializacijo.

Zakon vzpostavlja licence, pritožbeni postopek, etične standarde ter redne in izredne strokovne nadzore, je povedala Dernovšek. Predlog zakona določa tudi pogoje za psihoterapevta supervizorja. Za pridobitev licence bodo morali imeti psihoterapevti ustrezno izobrazbo, opraviti pa bodo morali tudi določeno število ur dela z uporabniki pod supervizijo. Da bodo obdržali licenco, bodo morali biti nekaznovani, slediti bodo morali etičnim standardom. Za podaljšanje licence bodo morali letno opraviti dodatna izobraževanja in imeti redno supervizijo. Predlog zakona predlaga tudi prehodno obdobje za izpolnitev pogojev, da se lahko prilagodijo tako psihoterapevti kot tudi izobraževalne ustanove.

Več o rešitvah, ki jih je predvidela delovna skupina, v prispevku Po burni razpravi zakon o psihoterapiji pripravljen. Kakšne rešitve prinaša?

Med pripravo zakonskega predloga sta se v javnosti izoblikovala dva pola s precej različnima pogledoma na rešitve za področje psihoterapije. Več o tem v prispevku Napoved zakona o psihoterapiji razdvaja. Komu bo pritrdilo ministrstvo?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!