Je popoldanski dremež res boljši od skodelice kave?

Slovenija 15. Maj 202316:49 0 komentarjev
moški drema na klopi dremež
PROFIMEDIA

Popoldanski dremež okrepi spomin, izboljša delovno uspešnost, dvigne razpoloženje, vas naredi bolj budne in zmanjša stres.

V majhni španski vasici Ador, med 14. in 17. uro nihče ne dela. Čas je za “siesto”, čas popoldanskega počitka, tudi dremeža.

Španci siesto prakticirajo že stoletja in mnoga podjetja so jo vključila v vsakodnevni ritem. V večini preostalega zahodnega sveta, katerega delovni dan temelji na doktrini 8 ur dela, 8 ur zabave in 8 ur spanca, pa na idejo o popoldanskem počitku gledajo z rahlim prezirom in ob omembi marsikomu pride na misel beseda “lenoba” – razen, če gre za otroke ali starejše ljudi. Pa vendar, ali je popoldanski počitek ali celo spanec res nekaj slabega? Raziskave kažejo, da ne. Nasprotno!

Kot piše portal webmd.com, študije kažejo, da je popoldanski spanec odličen tudi za odrasle. Kratek popoldanski spanec lahko okrepi spomin, izboljša delovno uspešnost, dvigne vaše razpoloženje, vas naredi bolj budne in zmanjša stres.

možgani
PROFIMEDIA

Popoldanski dremež izboljša spomin

Že dolgo je znano, da ima spanje pomembno vlogo pri shranjevanju spominov. In ne le spanec, že dremež vam lahko pomaga, da si bolje zapomnite stvari, ki ste se jih naučili čez dan. Dremanje preprečuje pozabljanje motoričnih sposobnosti, čutnega zaznavanja in besed v vašem slovarju.

mreža točke podatki
PROFIMEDIA

Dremež pomaga pri “povezovanju točk”

Ne le, da vam dremež lahko pomaga k boljšemu pomnjenju stvari, ki ste se jih pravkar naučili, pomaga tudi vašim možganom vzpostaviti povezave med stvarmi, o katerih ste se učili ali zanje izvedeli. V neki študiji so ugotovili, da so ljudje, ki so popoldne malce zadremali, lažje sestavili v celoto informacije, ki so jih dobili v zgodnejšem delu dneva.

team kreativnost graf
PROFIMEDIA

Po dremežu ste lahko bolj ustvarjalni

Ste se kdaj zbudili z odlično idejo? Spanje s sanjami (fazo REM, ki se običajno začne 70 do 90 minut potem, ko zaspite) aktivira dele možganov, ki so povezani s slikami in besedami. Dremež z REM fazo vam lahko pomaga kombinirati ideje na nove načine.

sreča srečna srečno ženska dekle nasmeh
PROFIMEDIA

Dremež za boljše razpoloženje, manjši stres in nižji krvni tlak

Če ste potrti, poskusite zadremati. Dremanje ali celo enourni počitek, ne da bi pri tem zaspali, vam lahko polepša pogled na svet. Strokovnjaki pravijo, da že samo ležanje in počitek umiri telo in izboljša razpoloženje, tudi če ne zaspite. Študije pa kažejo tudi, da do pol ure dremeža učinkovito zmanjšuje nakopičeni stres. Daljši dremež (45 do 60 minut) po duševnem stresu pa zniža krvni tlak.

moški delo utrujenost zaspanost dremež
PROFIMEDIA

Morate biti bolj pozorni? Zadremajte!

Če se takoj po kosilu začnete počutiti nekoliko zaspani, niste edini. Zaspanost po kosilu obstaja. Razlog je v tem, da takrat največ krvi potrebujejo prebavila, možgani pa delujejo ob zmanjšani prekrvavitvi. 20 minutni dremež vam lahko pomaga v boju s težkimi vekami.

dekle kava skodelica kave miza
PROFIMEDIA

Dremež je boljši od kofeina

Če se počutite utrujeni, čaka pa vas delo ali učenje, je morda bolje, da malce zadremate kot pa, da srkate kavo. V primerjavi s kofeinom vam bo dremež izboljšal spomin in sposobnost učenja.

starec star moški nespečnost dperesija
PROFIMEIDA

Popoldanski dremež lahko starejšim izboljša nočni spanec

Čeprav se zdi protislovno, pa študije kažejo, da starejši ljudje, ki za pol ure zadremajo med 13. in 15. uro, potem pa gredo na kratek sprehod, ali zvečer opravijo lažje vaje, kot je na primer raztezanje, ponoči boljše spijo. Tudi njihovo duševno in fizično zdravje se lahko izboljšata.

ura budilka čas
PROFIMEDIA

Kdaj in koliko dremati?

Najbolj koristen je dremež, ki traja le 10 minut, celoten dremež pa naj traja največ pol ure, sicer se boste zbudili še bolj utrujeni. Dlje ko boste dremali, večja je verjetnost, da boste imeli občutek utrujenosti. In potem boste potrebovali še več časa, da se popolnoma prebudite in nadaljujete z delom.

Če želite dremež kar najbolje izkoristiti, ga morate pravilno določiti. Za večino ljudi bo najbolj koristen in naraven popoldanski dremež. Najboljši naj bi bil med 14. in 15. uro, ko budnost pojenja že po naravnem ciklusu. Sicer pa naj bo čas, ki vam najbolj ustreza, odvisen od tega, kako spočiti ste pred njim. Če ste dobro spočiti, bo bolje, če zadremate kasneje, če pa niste, pa pač prej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!