Kakšna bo letošnja poletna turistična sezona na Bledu?

Slovenija 21. Mar 202319:45 2 komentarja
Bled
Profimedia

Na Bledu se intenzivno pripravljajo na poletno sezono, ki bo glede na rezervacije zelo dobra. Novo vodstvo občine in Turizma Bled je zato danes pripravilo srečanje s predstavniki turističnega gospodarstva in javnih zavodov. Govorili so o upravljanju destinacije med poletjem, ko bo velik poudarek na zagotavljanju reda ob jezeru.

Kot je izpostavil blejski župan Anton Mežan, jih naval na Bled ne sme presenetiti, saj je to nekaj samoumevnega. Prepričan je, da so glede upravljanja destinacije na pravi poti. Še vedno bo tudi letos potrebne velike strpnosti tako na strani domačinov kot na strani turistov. “Z roko v roko pa bomo zadeve v najboljši možni meri zastavili tako, da bodo razlike glede na pretekla leta vidne že v tej sezoni,” je napovedal.

Zadovoljen je z odzivom hotelirjev in ostalih turističnih delavcev. Da si akterji na Bledu delijo vizijo butičnosti in trajnosti, je prepričan tudi novi direktor Turizma Bled Blaž Veber, ki se zaveda, da je glede na velike pritiske to težko udejanjiti. Zato je, kot je dejal, njihov prvi cilj, da bi pet-zvezdično doživetje pomenilo lep sprehod okoli Blejskega jezera tudi v času poletne sezone. “Ko bomo to dosegli, mislim, da bomo naredili veliko. Sliši se zelo preprosto, ampak mislim, da je tu še kar veliko dela,” je izpostavil.

Letošnja poletna sezona bo po dosedanjih informacijah hotelirjev zelo dobra, saj se do konca septembra kaže izjemno dobra zasedenost zmogljivosti. Bled v času poletne sezone praktično privablja obiskovalce sam od sebe, zato bo velik poudarek na izboljšanju obiska izven sezone, zlasti med decembrom in aprilom, je napovedal Veber in pojasnil, da kar 80 odstotkov vseh gostov Bled obišče med majem in oktobrom. “Bled je lep preko celega leta in tako bomo nagovarjali tudi obiskovalce,” je poudaril.

Letošnja novost bo premik nekaterih prireditev na nove točke po Bledu, tako da bo jezerska promenada sprehajališče in ne prireditveni prostor, je povedal direktor Turizma Bled, kjer še snujejo natančen program prireditev. Od 150 do 170 prireditev pa ima v letošnjem načrtu tudi Zavod za kulturo Bled, kjer letos pričakujejo precejšnjo rast obiska Blejskega gradu, saj se počasi vračajo tudi gostje iz Azije, ne računajo pa še na rekordne predkoronske dosežke.

Ob pričakovanem velikem obisku v poletnem času bodo, kot je napovedal župan, v funkcijo dali za zdaj še makadamsko parkirišče pri Infrastrukturi Bled. Z zasebnim investitorjem v muzej sodobne umetnosti, ki se gradi pod gradom, so se namreč dogovorili, da bo do sezone s parkirišča odpeljal gradbeni material. Kot je prepričan Mežan, bodo dodatna parkirišča velika razbremenitev za Bled.

Bled
DDD

Razbremeniti želi tudi prebivalce na Mlinem, Selu, Bodeščah in Ribnem ter goste, ki se zaradi večjega miru odločajo bivati na tem območju. Poleti so namreč pogosto deležni še več prometa kot sam center Bleda, saj vozniki, da se izognejo koloni, pogosto uporabljajo pot za Savo. Da bi to preprečili, bodo v prometnih konicah omejili oziroma prepovedali zavijanje na to cesto, je napovedal Mežan.

Poletna sezona bo velik izziv tudi za komunalno podjetje Infrastruktura Bled, se zaveda direktor Janez Resman. Povedal je, da bodo sodelovali tudi pri zagotavljanju reda ob samem jezeru in pojasnil, da pogosto pri slovenskih gostih opažajo bolj spoštljiv odnos do okolja. “Takšnega pričakujemo tudi od ostalih. Za nas je jezerska skleda svetinja in upam, da bodo to videli tudi drugi in da bomo poletje izpeljali na način, da okolju naredimo čim manj škode,” je poudaril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje