Kakšne pogoje vodja poslancev Levice postavlja Kordišu in kako ta odgovarja

Slovenija 29. Feb 202420:23 16 komentarjev
Miha Kordiš in Matej T. Vatovec v ospredju
Miha Kordiš in Matej T. Vatovec v ospredju (Foto: Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Potem ko je bil Miha Kordiš razrešen iz vseh delovnih teles državnega zbora, vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pravi, da mu vrata za sodelovanje pri delu poslanske skupine niso povsem zaprta, mora pa izpolniti več pogojev. Med njimi je javno opravičilo, konec razdiralnega delovanja in razpustitev levega krila. Kaj odgovarja Kordiš?

Državni zbor je poslanca Levice Miho Kordiša pred dvema tednoma razrešil s čela odbora za delo, prav tako pa ta tudi ni več član nobenega parlamentarnega delovnega telesa. Kot razlog, da je predlagal takšne ukrepe, je vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec tedaj javno izpostavil, da je Kordiš že nekaj časa vnašal razdor in šibil moč poslanske skupine, kaplja čez rob pa da so bili njegovi “pritiski in grožnje“, da zaposlijo osebo, ki jo je zaposlitvena komisija zavrnila. Ob tem je Vatovec tudi dejal, da pričakuje odhod Kordiša iz poslanske skupine Levica.

A ta niti stranke niti njene poslanske skupine ne namerava zapustiti. Po poslovniku državnega zbora sicer poslanca iz poslanske skupine ni mogoče izključiti. Vse, kar lahko torej Vatovec še stori, je, da Kordiša ne vabi na seje poslanske skupine in da mu ne omogoči nastopanja v njenem imenu.

Vatovec je sicer na eni zadnjih sej sveta Levice dejal, da Kordišu vrat za sodelovanje v poslanski skupini ni dokončno zaprl, mu je pa postavil jasne pogoje za sodelovanje. Kot je potrdil za N1, je Kordišu kot osrednji pogoj postavil, da se javno opraviči poslanski skupini in da vanjo in v stranko preneha vnašati razdor. To pa vključuje tudi, da razpusti strankino levo krilo, na čelo katerega se je postavil.

Po Vatovčevih navedbah se sicer večina poslank in poslancev Levice z večino točk programa levega krila strinja, tako da nikoli ni šlo za programska razhajanja. “Kar je povzročilo trenutno situacijo, je nesposobnost Kordiša za ekipno delo,” je poudaril.

Matej T. Vatovec in Miha Kordiš
Matej T. Vatovec in Miha Kordiš (Foto: Žiga Živulović/BOBO)

Kordiš pa pravi, da levega krila ne more razpustiti, saj da ga niso postavili kot “organizacijo v organizaciji”, temveč so se kot levo krilo organizirali zgolj na lanskem kongresu stranke. “Nič ni, kar bi lahko razpustili, lahko zgolj svetniki, ki smo bili izvoljeni pod geslom levega krila, nehamo komunicirati med sabo,” je za N1 dejal Kordiš.

Ob tem je ocenil, da v krog, ki ga poimenujejo kot levo krilo, sodi večina aktivnega članstva Levice. “Ta stranka ima program, ki ga cela garnitura funkcionarjev veselo ignorira. Kar je za njih razdiralno dejanje, je, da nekateri na to ignoriranje opozarjamo in se temu zoperstavljamo s stališčem, da je treba spoštovati predvolilne obljube,” je dodal Kordiš.

Vatovec se z navedbami, da levo krilo ni “organizacija v organizaciji”, ne strinja. “Levo krilo je pred lanskim kongresom nastalo kot lista, predstavljalo se je kot lista, oglaševalo se je kot lista in ga torej lahko smatramo kot ločen del stranke. Sam si želim, da so predstavniki levega krila tvoren del Levice, in da se brez razdiralnih dejanj Mihe Kordiša, ki se razglaša za vodjo tega krila, vključijo v vse projekte stranke,” pravi.

Se bo torej opravičil poslanski skupini, smo vprašali Kordiša. Odgovoril nam je, da pričakuje, da se najprej konča “poskus politične čistke” nad njim, ki da temelji na “namišljenih zgodbicah, diskreditaciji in medijskem linču”. Kordiš želi, da Vatovec in ostali, “ki v tej farsi sodelujejo”, svoje ravnanje in izjave javno prekličejo. “Potem je lahko vsega konec takoj jutri. Kot sem že večkrat dejal, nisem človek, ki bi se šel zamere,” je dodal Kordiš.

A Vatovec o koraku nazaj ali tem, da bi se on opravičil Kordišu, ne razmišlja. “Opravičiti se mora tisti, ki nadleguje, pritiska in grozi svojim sodelavcem, kolegom, tovarišem. Ta dejanja niso programska razhajanja, marveč nasilje. Vsaka oblika nasilja pa je za nas nesprejemljiva,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje