Kibernetski napad na podjetje Kaseya verjetno prizadel več kot tisoč naročnikov

Slovenija 04. Jul 202122:11 0 komentarjev
Kaseya
Profimedia

Sobotni kibernetski napad na podjetje Kaseya je potencialno prizadel več kot tisoč njihovih naročnikov. Ameriški predsednik Joe Biden je odredil podrobno preiskavo napada.

Napad z izsiljevalskim virusom na ameriško tehnološko podjetje Kaseya v soboto je potencialno prizadel več kot tisoč njihovih naročnikov. Med drugim je morala največja švedska veriga trgovin Coop zaradi napada zapreti okoli 800 trgovin zaradi težav z blagajnami.

Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto odredil podrobno preiskavo napada. Po prvih ugotovitvah za napadi sicer ne stoji ruska vlada, vendar še niso prepričani, je sporočil.

ZDA je za več nedavnih napadov z izsiljevalskimi virusi obtožila ruske hekerje, ameriški predsednik pa je to temo odprl tudi na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Tokrat je bila tarča napada Kaseya. Kot so sporočili, so omejili napad na manjši delež svojih naročnikov, ki uporabljajo del njihovega sistema. Po njihovih ocenah je bilo prizadetih manj kot 40 naročnikov po vsem svetu.

Podjetje za kibernetsko varnost Huntress Labs nasprotno ocenjuje, da je bilo v napadu prizadetih več kot tisoč podjetij.

Izsiljevalski virusi običajno delujejo tako, da s pomočjo šifriranja zaklenejo podatke, podjetja pa morajo plačati, da znova dobijo dostop do njih. Običajno so kibernetski napadi omejeni na eno podjetje, tokrat pa so napadli podjetje, ki ponuja programsko opremo za upravljanje s sistemi, kar jim je omogočilo, da so hkrati napadli več deset ali celo več sto podjetij, je pojasnil strokovnjak s področja kibernetske varnosti Gerome Billois.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!