Danes in jutri še zaslišanja, predvidoma v sredo pa glasovanje o novi vladi

Slovenija 30. Maj 202206:00 > 09:41 0 komentarjev
Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO

Nova vlada naj bi bila imenovana v sredo, danes in jutri pa na predstavitvah ministrskih kandidatov pričakujemo odgovore na vprašanje o načrtih koalicije na področju davkov, zdravstva, policije, plač v javnem sektorju ...

Postopki za imenovanje nove vlade potekajo hitro, kot si je mandatar in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob tudi želel. Sprva je napovedal, da bo vlada potrjena 3. junija, prejšnji teden pa se je neuradni rok premaknil na sredo, 1. junija.

Kaže, da bo koaliciji to uspelo. V soboto so se poslankam in poslancem predstavili štirje kandidati za ministre in ena kandidatka za ministrico, po šest predstavitev bo danes in jutri. O sklicu sredine seje državnega zbora, na kateri naj bi glasovali o seznamu ministrov, bo kolegij predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič odločal v torek.

Mnenja odborov in komisij o kandidatih niso zavezujoča za glasovanje na seji državnega zbora, ko o ministrski ekipi odločajo vsi poslanci in poslanke. Se je pa v preteklosti že zgodilo, da je mandatar zamenjal kandidata ali kandidatko po njihovih predstavitvah. Vendar tudi to ne bi nujno zamaknilo imenovanja nove vlade. Vlada namreč nastopi funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov in ministric, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja. To pomeni, da bi moralo biti v sredo imenovanih vsaj deset ministric in ministrov, pri čemer ne štejejo ministrice in ministri brez resorjev.

Vsi trije, ki kandidirajo za vodenje ministrstev brez resorjev, so se predstavili že v soboto. Koalicija se je za to po neuradnih informacijah odločila, ker bi lahko bile sobotne predstavitve v nasprotju s poslovnikom državnega zbora. Ta določa, da so lahko predstavitve najprej tri dni po imenovanju mandatarja, ki je bilo prejšnjo sredo zvečer. Na svojih odborih so sicer vsi trije dobili večinsko podporo: Matej Arčon, kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, Emilija Stojmenova Duh, kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo, ter Aleksander Jevšek, kandidat za ministra za razvoj in kohezijo.

Koalicija je na sobotnih predstavitvah složno podprla tudi preostala dva kandidata, Matjaža Hana, ki naj bi vodil gospodarsko ministrstvo, in Igorja Papiča, ki naj bi prevzel ministrstvo za izobraževanje.

Na vseh sobotnih predstavitvah so proti kandidatom glasovali samo poslanke in poslanci SDS. Druga opozicijska stranka NSi se je praviloma vzdržala, poslanka NSi Vida Čadonič Špelič pa je celo glasovala za Jevška.

Med kandidati, ki so se že predstavili, je največ pozornosti pritegnil Han. Na pomisleke glede svoje izobrazbe in lastništva podjetja je odgovarjal tako na predstavitvi kot v intervjuju za N1.

Številni kandidatke in kandidati pa bodo na provokativna vprašanja najverjetneje odgovarjali danes in jutri. Kandidat za finančnega ministra Klemen Boštjančič je bil v zadnjih tednih za medije nedostopen, zato mnogi nestrpno pričakujejo, kakšno je njegov načrt z napovedanim premoženjskim davkom. Predstavniki koalicije so namreč ponujali nasprotujoče si poglede. Sanja Ajanovič Hovnik pa bo morda danes nakazala, koliko bi na mestu ministrice za javno upravo uslišala zahteve sindikatov javnega sektorja.

Prvi bosta danes sicer na vrsti kandidatka za zunanjo ministrico in predsednica SD Tanja Fajon in Dominika Švarc Pipan, ki je pred kratkim obtožila kolege iz SD, da lansirajo laži o njej.

Marjan Šarec lahko pričakuje vprašanja opozicije o primernosti za položaj ministra za obrambo, svojem sodelavcu Damirju Črnčecu, ki je nekoč vodil vojaško obveščevalno varnostno službo, in o tem, kako je lahko kandidat za ministra, če se njegova stranka ni uvrstila v parlament. Tatjana Bobnar pa se poteguje za mesto notranje ministrice, torej za resor, kjer je bilo v iztekajočem se mandatu veliko pozornosti deležno vladno kadrovanje.

Med torkovimi zaslišanji je odgovore na pereča vprašanja pričakovati od koordinatorja Levice Luke Mesca, ki naj bi začasno prevzel ministrstvo za delo, ter Danijela Bešiča Loredana, ki kandidira za ministra za zdravje. Mesec naj bi v svojem mandatu, ki ga bo sicer opravljal na pričakovanem ministrstvu za solidarno prihodnost, reševal stanovanjsko problematiko in področje dolgotrajne oskrbe, Bešič Loredan pa naj bi se na še neznan način lotil številnih težav v zdravstvu.

Naslednja vlada ta teden zagotovo še ne bo dobila končne podobe. SDS je namreč preprečila, da bi Golob takoj sestavil takšno vlado, kot jo želi. Več o tem preberite tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!