Ministrica ostaja na položaju. Premier: Če je to problem, živimo v srečni državi

Slovenija 26. Sep 202318:39 32 komentarjev

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, za katero se je v preteklih dneh ugibalo, da bi utegnila celo odstopiti, ostaja na položaju. "Njena pot je stala manj kot 6.000 evrov. Če je to največji problem v državi, živimo v srečni državi," je danes dejal predsednik vlade Robert Golob in prvič komentiral julijsko službeno pot ministrice v New York. Ministrico so spremljale še štiri sodelavke, skupni strošek poti pa je bil 33.000 evrov.

Pet dni po tem, ko so se v javnosti pojavili podatki, da je julijska pot ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in še štirih njenih sodelavk v New York stala 33.000 evrov, se je na to odzval tudi predsednik vlade Robert Golob.

Premier je dejal: “Zdi se mi neverjetno, da naslednji podatek še ni prišel v javnost. Zato sem se pozanimal. Ministričina pot je stala manj kot 6.000 evrov. Njena pot je torej stala toliko. In k temu nimam kaj dodati. Če je največji državni problem pot v New York ministrice za 6.000 evrov, potem živimo v srečni državi.”

Ministrica je, kot je že znano, julija še s štirimi sodelavkami na ministrstvu odletela na desetdnevni Visoki politični forum v New Yorku. Skupni strošek poti je bil 33.000 evrov. Od tega samo za potovalne stroške 13.400 evrov, stroški nastanitve v hotelu so znašali 16.589 evrov, stroški dnevnic pa tri tisoč evrov. Ministrica je že zavrnila navedbe, da je s sabo na pot neupravičeno vzela tudi sodelavke, poti pa se je, na lastne stroške, udeležil tudi ministričin soprog. 

Več predstavnikov sindikatov javnega sektorja je zaradi stroškov te poti ministrice s sodelavkami izrazilo začudenje, spraševali so se, ali je bila ta pot res tako nujna, če pa že, zakaj jih je z ministrstva za javno upravo na pot moralo oditi pet, ne pa dve ali tri. Precej oster pa je bil glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj, ki je dejal: “Zelo težko si predstavljam, kako bo s tem bremenom ministrica zagovarjala odložitev odprave plačnih nesorazmerij, čeprav se je to potovanje zgodilo pred poplavami. Ta primer je tipičen primer dvojne morale, ki jo srečujemo v slovenski politiki.”

V zadnjih dneh so se sicer pojavila tudi ugibanja o možnosti njenega odstopa, tudi zato, ker se bliža 15. oktober, ko naj bi podpisala dogovor s sindikati javnega sektorja. Po pripovedovanju nekaterih virov v krogih blizu Sanje Ajanović Hovnik ugibajo, ali se je za stroške te poti izvedelo morda prav iz vrst sindikatov v javnem sektorju.

Pri predsedniku vlade, ki v teh dneh pojasnjuje tudi svoje stroške letalskih prevozov, pa ministrica, kot kaže današnja izjava predsednika vlade, zaupanje uživa še naprej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje