Stanje na požariščih že ves dan mirno, skromna pošiljka dežja omilila razmere

Slovenija 30. Jul 202207:51 > 18:51 0 komentarjev
štab CZ za Notranjsko

Na požariščih na Krasu je noč minila mirno, dež pa je spet zatajil, je povedal Danijel Cek iz regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko. Na požariščih je padlo le okoli litra in pol dežja na kvadratni meter. Nekaj padavin je za danes sicer še napovedanih. Tudi na italijanski strani se razmere umirjajo, požar je omejen.

Stanje na obeh požariščih je že ves dan mirno, skromna pošiljka dežja pa je omilila razmere na Krasu. Kot so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko, se sicer še vedno pojavljajo manjša žarišča, vendar jih je veliko manj kot v preteklih dneh. “Temperature so znova visoke, sonce je že skoraj posušilo ves dež, ki je padel ponoči,” so še dodali.

Vodja intervencije Simon Vendramin je pojasnil, da bodo gasilci na terenu prilagodili gasilsko stražo novim razmeram. V soboto bo tako do sedmih zvečer na straži 60 gasilcev ljubljanske regije, nato pa bodo nočno izmeno zmanjšali na 15 gasilcev.

Prav tako naj bi deset gasilcev štela tudi nedeljska dnevna in v noči na ponedeljek spet nočna izmena. Gasilce drugih regij bodo danes zvečer poslali domov, na požarišču bodo ostali in se izmenjevali gasilci severnoprimorske in gasilci obalno-kraške regije. “Da razbremenimo gasilce lokalnega gasilskega društva in okoliških društev, ki so bili v tem času najbolj obremenjeni,” je še pojasnil Vendramin.

V ponedeljek dopoldne bodo pristojni opravili oceno stanja in pripravili nadaljnji načrt varovanja in nadziranja požarišč.

štab CZ za Notranjsko
štab CZ za Notranjsko
štab CZ za Notranjsko

Razmere obvladali že pred nočjo

Ponoči je kljub prvim napovedim na komenskem Krasu ostalo 12, in ne okoli 50 gasilcev, saj so požarišča uspešno obvladali že pred nočjo, je pojasnil tiskovni predstavnik regijskega štaba CZ za Notranjsko Danijel Cek. Pogasili so nekaj gorečih drevesnih panjev, do jutra pa so pošteno zalili in očistili rob požarišča.

Požarna straža, 49 gasilcev z 18 vozili, pa je ponoči ostala tudi na območju velikega požara pri Kostanjevici na Krasu. Na tem območju je sicer petek minil mirno. Razmere na požariščih bodo še naprej spremljali, je dodal Cek. V petek popoldne je namreč znova zagorelo na Velikem Ovčnjaku nad vasjo Šibelji v občini Komen. Gasilcem je tudi s pomočjo helikopterjev Slovenske vojske in policije požar uspelo omejiti, so se pa še pojavljala posamezna žarišča.

Gasilci so bili pozorni tudi na dogajanje v obmejnem pasu v Italiji, na območju hriba Brestovec. Tudi ta požar so v petek uspeli omejiti. Ob 18. uri so se slovenski gasilci od tam umaknili, danes ne nameravajo pošiljati tja nobene enote, če bodo kolegi z italijanske strani potrebovali pomoč, so ljudje v pripravljenosti.

Padavine so bile na območju požarišč skromne, kljub napovedanim od 10 do 15 litrov dežja na kvadratni meter, je po Cekovih besedah padlo manj kot dva litra. Pri gasilski postaji v Komnu pa okoli sedem litrov na kvadratni meter.

Požar na italijanskem Krasu ustavili in omejili, evakuacije preklicane

Požar na italijanskem Krasu so do petka zvečer ustavili in omejili, so sporočili iz štaba notranjske civilne zaščite. Po poročanju Primorskega dnevnika je bila evakuacija, ki je veljala za več krajev na italijanski strani meje, preklicana. Zjutraj je bila preklicana evakuacija, ki je veljala za Vrh v Občini Sovodnje ob Soči ter za Vižintine, Devetake in Poljane v Občini Doberdob. Po dveh dneh se lahko prebivalci omenjenih vasi vrnejo domov, piše Primorski dnevnik. Z evakuacijami so zaradi ponovnega izbruha požara na Krasu v več krajih na italijanski strani meje pričeli v četrtek, na varno so umaknili več sto ljudi.

Obenem dodajajo, da so imeli z gašenjem požara, ki je v sredo zajel Brestovec in se v četrtek razširil na okolico, gasilci nekaj dela tudi v noči na današnji dan, saj je spet zagorelo nedaleč od jamarske koče na Vrhu. Primorski dnevnik poudarja še, da za prizadete vasi velja stanje pripravljenosti na morebitno novo evakuacijo. Zlasti v prihodnjih dneh bodo temperature namreč spet zelo visoke, obenem še naprej poteka sanacija pogorišča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!