Na strmem pobočju kobariškega Stola še vedno gori, gasilci spet na terenu

Črna kronika 06. Jul 202208:47 > 14:09
Delite:
Stol, požar
Foto: Gasilska Enota Kobarid

Na težko dostopnem pobočju kobariškega Stola je v torek popoldan izbruhnil požar, na terenu so bili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Breginj in PGD Kobarid. Gašenje so ponoči prekinili, a so gasilci ponovno na delu od zgodnjih jutranjih ur, pri tem jim pomaga helikopter Slovenske vojske.

Gasilci Gasilske zveze Kobarid, kamor spadajo PGD Drežnica, Breginj in Kobarid, nadaljujejo gašenje požara, ki je v torek izbruhnil na težko dostopnem pobočju kobariškega Stola. Kot je danes pojasnil vodja intervencije in poveljnik PGD Breginj Peter Rosič, se je ogenj nekoliko umiril, vendar ga bodo verjetno uspeli pogasiti šele s pomočjo dežja.

V sredo zjutraj ob 7. uri je gasilcem na pomoč znova priletel helikopter. Najprej so si ogledali požarišče, nato pa tja odpeljali ekipo gasilcev z opremo. Kot je povedal Rosič, se helikoptersko gašenje osredotoča na desno stran približno dva hektarja velikega požarišča. Gorijo predvsem šopi suhe trave, listja in korenin na tleh, kar je mogoče pogasiti le z ročnim gašenjem na kraju s pomočjo helikopterja. Pri tem si gasilci pomagajo s prekopavanjem, razpihavanjem in zalivanjem z vodo.

Kot je dejal Rosič, bi bil dež v tem trenutku zelo dobrodošel. Čeprav se gasilci trudijo pogasiti požar, bodo morda to storile šele padavine. V torek je bilo na terenu 24 članov PGD Breginj in 10 članov PGD Kobarid, danes pa so aktivirali celotno Gasilsko zvezo Kobarid, ki poleg omenjenih obsega še PGD Drežnica. Na terenu pa je v tem trenutku okrog 25 gasilcev.

Vzrok požara še ni znan, predvidevajo pa, da ga je verjetno zanetila strela že v ponedeljek. Kdaj jim ga bo uspel pogasiti, Rosič ne ve, saj bo za to potreben nekoliko obilnejši in dolgotrajnejši dež.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar