Nad kraški požar tudi z vojaškim dronom

Slovenija 24. Jul 202211:55 0 komentarjev
Slovenska vojska

V gašenje požara na Krasu je močno vpeta tudi Slovenska vojska, ki med drugim zagotavlja sanitetno podporo, s cisternami dovaža vodo za gašenje in s svojimi helikopterji in letalom Pilatus gasi požar iz zraka.

Poleg ostalih plovil pa na Krasu pomaga tudi brezpilotni letalnik. Opremljen s termovizijsko kamero kroži nad požariščem in odkriva morebitna nova žarišča, ki se ob vetru lahko hitro razplamtijo. Operaterji Slovenske vojske, ki z letalnikom upravljajo, lokacije žarišč sporočijo gasilcem, ti pa jih nato pogasijo.

Slovenska vojska ima v lasti brezpilotni letalni sistem Belin slovenskega proizvajalca C-ASTRAL, ki ima sedež podjetja v Ajdovščini. Letalnikom lahko v vidnem polju vodijo ročno, ko pa ta zaide izven vidnega polja, na pomoč priskoči avtopilot. Letalnik lahko leti s hitrostjo 30 metrov na sekundo ter se povzpne tudi do 5.000 metrov visoko.

Poleg brezpilotnega letalnika je s termovizijskimi kamerami opremljen tudi eden od policijskih helikopterjev. Ta prav tako izvaja oglede nad požariščem, z njim pa se na ogled pogosto odpravi tudi vodja intervencije. Iz zraka skuša čim bolj natančno oceniti, kje so nova žarišča ter kam je treba poslati gasilce na tleh.

Slovenska vojska

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!