Nad kraški požar tudi z vojaškim dronom

Slovenija 24. Jul 202211:55
Delite:
Foto: Slovenska vojska

V gašenje požara na Krasu je močno vpeta tudi Slovenska vojska, ki med drugim zagotavlja sanitetno podporo, s cisternami dovaža vodo za gašenje in s svojimi helikopterji in letalom Pilatus gasi požar iz zraka.

Poleg ostalih plovil pa na Krasu pomaga tudi brezpilotni letalnik. Opremljen s termovizijsko kamero kroži nad požariščem in odkriva morebitna nova žarišča, ki se ob vetru lahko hitro razplamtijo. Operaterji Slovenske vojske, ki z letalnikom upravljajo, lokacije žarišč sporočijo gasilcem, ti pa jih nato pogasijo.

Slovenska vojska ima v lasti brezpilotni letalni sistem Belin slovenskega proizvajalca C-ASTRAL, ki ima sedež podjetja v Ajdovščini. Letalnikom lahko v vidnem polju vodijo ročno, ko pa ta zaide izven vidnega polja, na pomoč priskoči avtopilot. Letalnik lahko leti s hitrostjo 30 metrov na sekundo ter se povzpne tudi do 5.000 metrov visoko.

Poleg brezpilotnega letalnika je s termovizijskimi kamerami opremljen tudi eden od policijskih helikopterjev. Ta prav tako izvaja oglede nad požariščem, z njim pa se na ogled pogosto odpravi tudi vodja intervencije. Iz zraka skuša čim bolj natančno oceniti, kje so nova žarišča ter kam je treba poslati gasilce na tleh.

Foto : Slovenska vojska

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar