“Najti moramo rešitve, ki bodo dale prednost pridelkom evropskih kmetov”

Slovenija 31. Jan 202415:14 0 komentarjev
Protest kmetov
Prizor iz lanskega protesta kmetov (Foto: BOBO)

Pet slovenskih kmetijskih organizacij s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS) na čelu se pridružuje zahtevam francoskih kmetov, ki v zadnjih dneh s protesti opozarjajo na nevzdržne razmere v panogi. V luči tega predsednika vlade Roberta Goloba pozivajo, da na vrhu voditeljev EU v četrtek izpostavi tudi težave slovenskih kmetov.

“V času, ko evropski kmetje opozarjajo na nevzdržne razmere za kmetovanje, kot so cene pridelkov, obdavčitve, konkurenca iz uvoza in stroga okoljska pravila, želimo kmetijske organizacije opozoriti, da se s podobnimi težavami srečujejo tudi slovenski kmetje,” so v današnjem sporočilu za javnost navedle slovenske kmetijske organizacije – KGZS, Sindikat kmetov Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine in Zveza kmetic Slovenije.

Gre za težave, na katere so po njihovih besedah tudi sami opozorili že na lanskem protestnem shodu. Tako kot francoski kmetje, ki nezadovoljstvo nad razmerami v zadnjih dneh izražajo s cestnimi blokadami, tudi oni na ravni EU pričakujejo naslovitev vprašanj glede uvoza žita in poceni živil iz Ukrajine, sklenitve prostotrgovinskega sporazuma med EU in južnoameriško gospodarsko zvezo Mercosur in zelenega prehoda, ki da se izvaja na plečih kmetov.

Predsednika vlade Roberta Goloba ob tem pozivajo, da na četrtkovem srečanju voditeljev EU v Bruslju predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen predstavi tudi zahteve slovenskih kmetov in se tako pridruži voditeljem, ki naj bi v luči protestov kmetov po Evropi opozorili na težave v sektorju.

traktorji in človek z igračko traktor
Protest francoskih kmetov (Foto: REUTERS)

Razmerja na evropskem trgu so porušena

Da bo na vrhu EU sprožil to vprašanje, je ta teden med obiskom na Švedskem napovedal francoski predsednik Emanuel Macron. Ta je v zadnjih dneh, kot je povedal, von der Leyen med drugim opozoril, da trenutno glede na nezadovoljstvo kmetov sklenitev trgovinskega sporazuma z Mercosurjem, o katerem so sicer tekla dolgotrajna pogajanja, po njegovi oceni ni mogoča.

Po Macronovem mnenju je dogovor delno že zastarel, južnoameriškim kmetom pa da ne nalaga enakih pravil, kot veljajo v EU. Izpostavil je tudi težave zaradi uvoza poceni žita in perutnine iz Ukrajine, ki da ruši razmerja na evropskem trgu. “Glede navedenih težav slovenskih in evropskih kmetov je treba nujno najti ustrezne rešitve v okviru sprememb evropske zakonodaje, ki bodo dale prednost pridelkom evropskih kmetov pred uvozom hrane dvomljivega porekla iz tretjih držav,” so poudarili v slovenskih kmetijskih organizacijah.

Francoski kmetje protestirajo že več kot teden dni, pri tem pa ohranjajo blokade na vseh glavnih avtocestnih vpadnicah v Pariz. S tem stopnjujejo pritisk na vlado. Nezadovoljni so zaradi delovnih pogojev, med drugim zahtevajo višje cene za pridelke in ugodnejšo obdavčitev. Protestnemu gibanju so se pridružili tudi kmetje v drugih evropskih državah, med drugim v Italiji, Španiji, Nemčiji, Belgiji, Romuniji in na Nizozemskem ter Poljskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!