Številni še vedno brez elektrike, v več šolah pouk na daljavo

Slovenija 24. Jan 202307:18 > 14:15 0 komentarjev
zimske razmere sneg
BOBO

Gasilci in druge pristojne službe so imeli zaradi sneženja tudi danes ponoči kar nekaj dela. Čez cestišča se je podrlo več kot 160 dreves, zaradi odstranjevanja snega in podrtega drevja pa je zaprtih več cest. V več osnovnih šolah so zaradi vremenskih razmer začasno uvedli pouk na daljavo. Agencija RS za okolje je za severozahod izdala oranžno vremensko opozorilo. Padavine, ki to noč niso bile tako intenzivne kot v noči na ponedeljek, bodo ponehale.

Obilno sneženje je ponoči povzročilo precej preglavic enotam gasilcev, cestnim podjetjem in drugim službam predvsem na Štajerskem, Koroškem, v Zasavju in na Dolenjskem. Čez cestišča se je po do zdaj zbranih podatkih podrlo več kot 163 dreves. Zaradi podrtega drevja in obilnega snega je bilo zaprtih tudi nekaj cest, poroča center za obveščanje.

Regijski centri za obveščanje so obravnavali 58 dogodkov in za odpravljanje posledic na terenu aktivirali 36 prostovoljnih in tri poklicne gasilske enote.

Zaradi podrtega drevja in obilnega snega je bilo zaprtih tudi nekaj cest, poškodovano eno vozilo, v Ždinji vasi v občini Novo mesto pa je sneg ogrožal streho objekta, so še navedli v centru za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje.

Prometnoinformacijski center poroča o popolnih zaporah cest zaradi odstranjevanja snega in podrtega drevja na relacijah Ruta – Lovrenc na Pohorju – Rogla, Solčava – Črna na Koroškem na odseku Koprivna – Sleme, Dravograd – Trbonje, Slovenj Gradec – Pungart, Radlje – Radeljski prelaz.

Prepoved za priklopnike in polpriklopnike velja na cesti Col – Črni Vrh – Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta. Na avstrijski strani prelazov Korensko sedlo in Jezerski vrh so obvezne verige.

V več osnovnih šolah organiziran pouk na daljavo

Zaradi napovedanih obilnejših snežnih padavin je civilna zaščita Občine Dravograd že v ponedeljek zvečer izdala priporočilo, da je danes in v sredo šola na Ojstrici, ki je podružnična šola OŠ Neznanih talcev Dravograd, zaprta, pouk pa se izvaja na daljavo.

Za pouk na daljavo se je za nekaj učencev, ki zaradi vremenskih razmer danes niso mogli priti k pouku, odločila tudi OŠ Solčava. OŠ Planina pri Sevnici, podružnična OŠ Hruševec na Kalobju in OŠ Dobje so pouk na daljavo medtem izvedle za vse učence.

Na Štajerskem več tisoč ljudi brez elektrike

Na Štajerskem velika količina novozapadlega snega in dežja povzroča poškodbe na elektro distribucijskem omrežju. Zaradi padcev dreves že od ponedeljka prihaja do izpadov napajanja z električno energijo na celotnem območju Elektra Maribor in Elektra Celje. Do 12. ure so ekipe Elektra Maribor uspeli odpraviti velik del napak, ne glede na to pa je brez napajanja z električno energijo še 3.000 odjemalcev, in sicer največ na območju Pohorja, Kozjaka in Pragerskega, so sporočili iz podjetja.

Čez noč je sicer ostalo brez napajanja z električno energijo okoli 5.000 odjemalcev Elektra Maribor na območju med Pohorjem in Kozjakom, nekaj manjših območij na območju Ptuja in Haloz ter na območju Poljčan in Zbelovega. Na območju občine Podvelka so zaradi poškodovane elektrodistribucijske infrastrukture odjemalci ostali brez dobave električne energije.

Ekipe Elektra Maribor so na terenu že od zgodnjega jutra. “Sodelavcem na območjih z več napakami so že prišli na pomoč sodelavci iz drugih delov, ki jih snežna ujma ni tako dosegla. Gibanje po gozdovih, kje je glavnina okvar, je sicer zaradi loma vej in dreves izredno nevarno. Vsi se trudijo odpraviti napake v najkrajšem možnem času, da se vsem odjemalcem zagotovi oskrba z električno energijo,” so poudarili v podjetju.

Zaradi mokrega snega in posledično podrtih dreves je bilo na območju Elektra Celje ob 6. uri brez elektrike 1.822 odjemalcev, ob 12. uri pa še nekoliko več, in sicer skupno 1.925 odjemalcev na celotnem omrežju Elektra Celje. Na Koroškem je bilo opoldne brez elektrike še 372 odjemalcev Elektra Celje.

Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih.

Sneg snežne razmere postojna
Valtler Leban/BOBO

Na Koroškem mnoge ceste še vedno zaprte zaradi snega

Cestne službe na Koroškem nadaljujejo s pluženjem in čiščenjem cest. Okoli 15. ure so se delavci enote Voc Koroška prebili do prelaza Radelj, cesto iz Slovenj Gradca proti Kopam bodo širili v sredo, prav tako se bodo po napovedih v sredo prebili še do Ribniške koče, je za STA povedal vodja enote Voc Koroška Aleksander Celan.

“Danes smo se prebili do planinske koče Pesnik, jutri pa nadaljujemo proti Ribniški koči do parkirišča. Ostale državne ceste na Koroškem so normalno prevozne,” je povedal Celan. Po njegovih podatkih je na prelazu Radelj okoli 70 centimetrov snega, na Kopah ga je skupno en meter, podobno je na Ribniški koči. Koncesionar Voc Celje sicer na Koroškem pluži 256 kilometrov državnih cest.

V gorah velika nevarnost proženja snežnih plazov

Na višjih nadmorskih višinah je v zadnjem tednu zapadlo ogromno snega, nastajale so tudi klože. Agencija RS za okolje (Arso) zato opozarja, da je nevarnost snežnih plazov v večjem delu gora nad višino okoli 1500 metrov velika, nižje pa znatna. Za danes in sredo dopoldne je Arso izdal oranžno vremensko opozorilo za severozahod države, za kasneje pa rumeno opozorilo.

sneg snežne razmere
Denis Sadiković/N1

Oranžno opozorilo pomeni, da verjetnost proženja snežnih plazov nastopi že pri manjši dodatni obremenitvi. V nekaterih razmerah je možno tudi lokalno spontano proženje srednje velikih in posamično tudi velikih snežnih plazov.

Kot je danes še objavil Arso, je nevarnost snežnih plazov v večjem delu slovenskih gora nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov velika, to je 4. stopnje, nižje pa je znatna oz. precejšnja in torej 3. stopnje. Arso opozarja, da lahko snežni plazovi nastajajo tudi na neobičajnih mestih. Večinoma zmerna nevarnost je tako tudi na območju Idrijsko-Cerkljanskega, Škofjeloškega, Polhograjskega in Zasavskega hribovja.

Padavine bodo ponehale

V primerjavi z nočjo na ponedeljek, ko sta intenzivno sneženje in močna burja povzročila zares veliko težav – med drugim – na slovenskih cestah, je bilo padavin v noči, ki je za nami, precej manj. “Bilo je nekaj padavin, največ 20 milimetrov, in sicer predvsem na vzhodu in severu,” je za Val 202 opisal dežurni vremenoslovec na Agenciji RS za okolje Uroš Strajnar.

Tudi danes bo padavin manj kot v preteklih dneh – te bodo predvsem na vzhodu, severu in v osrednji Sloveniji. Snežilo bo na območjih, ki ležijo nad 500 metri. Padavine bodo ponehale najkasneje ponoči, najkasneje na jugu. V gorah lahko zapade še kak centimeter snega, morda tudi na Kočevskem.

Nekaj lepega vremena bodo predvidoma dočakali prebivalci na zahodu države oziroma na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja. Na Goriškem in ob morju bodo najvišje dnevne temperature do deset stopinj Celzija, drugod pa bodo termometri pokazali od ena do pet stopinj Celzija.

Ponovnih ohladitev za zdaj ni na vidiku, temperature bodo podobne trenutnim, je še napovedal Strajnar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!