Po prvih ocenah v podjetjih za 400 milijonov evrov škode

Gospodarstvo 10. Avg 202317:28 0 komentarjev
Vlada pripravlja pomoč ljudem in podjetjem
Borut Živulović jr./BOBO

Po prvih ocenah so podjetja v katastrofalnih poplavah utrpela za 400 milijonov evrov škode, so sporočili z Gospodarske zbornice Slovenija (GZS)

Podjetja so v katastrofalnih poplavah utrpela za 400 milijonov evrov škode, kažejo prve ocene Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

“Gre za škodo na infrastrukturi, opremi, materialu in izgubi prihodka. Gre za prve neuradne ocene, ki jih bomo na zbornici zbirali tudi v prihodnjih dneh,” so sporočili z GZS.

“Hitra pomoč gospodarstvu je najbolj učinkovit odgovor na stisko, v kateri so se znašla mnoga podjetja na najbolj prizadetih območjih. Ukrepi, ki jih je v sredo potrdil državni zbor, gredo v pravo smer. Zato moramo s takim tempom nadaljevati,” je prepričana generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Stanje posebej pereče na Koroškem

Podjetja na najbolj prizadetih območjih gospodarsko zbornico opozarjajo, da v prvi vrsti potrebujejo prometno povezavo za dostop do svojih podjetij in za odvažanje odpadnega materiala. Stanje je posebej pereče na Koroškem, izpostavljajo.

“Pozivamo vlado in pristojna ministrstva, da zagotovijo na prizadetih območjih ustrezen kader, predvsem na področju infrastrukture in voda, ki bo lahko potrjeval in sprejemal nujne ukrepe pri sanaciji in čimprejšnji vzpostavitvi nujne infrastrukture. Ne le uradniki, ki sprejemajo vloge, ampak odločevalci na različnih področjih. Predlagamo tudi mobilne pisarne v Mežiški dolini, kar bo zagotovilo učinkovito delovanje in sprejemanje odločitev,” so pozvali iz območne zbornice Koroška.

Novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki jo je v sredo sprejel DZ, na GZS pozdravljajo. Podjetja so z zadovoljstvom sprejela možnost predplačila do višine 10 odstotkov prehodne ocene škode upravičencem, ki zaradi posledic naravne nesreče ne morejo poslovati ali imajo oteženo poslovanje, ugotavljajo na GZS.

Prav tako je treba čim prej zagnati shemo pomoči, ki je predvidena že v zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč iz leta 2004. Domisliti je treba tudi shemo pomoči za povrnitev škode na stavbah in za subvencioniranje nakupov nove opreme.

Podjetja pričakujejo tudi pomoč pri zagotavljanju likvidnostnih sredstev ter moratorij na komercialne kredite, prav tako predlagajo odlog plačila akontacije dohodnine, DDV in prispevkov za neposredno prizadete, navodila za ravnanje z uničenimi zalogami in pojasnila glede olajšav, ki so jih prejela za nakup opreme, če je bila ta uničena v poplavah, so našteli na GZS.

Veliko podjetij sprašuje, kako lahko pomagajo drugim podjetjem z donacijami. Ker obstoječa zakonodaja v primeru doniranja med pravnimi osebami ne omogoča davčnih olajšav, je gospodarska zbornica pristojno ministrstvo pozvala, naj se takšna donacija šteje kot davčno priznan odhodek, pri čemer pa naj njenemu prejemniku ne viša davčne osnove, kot določa veljavna zakonodaja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!