Na novo transportno letalo bomo čakali več kot eno leto

Slovenija 18. Nov 202111:58 > 13:39 7 komentarjev
transportno letalo
MORS/TWITTER

Novo transportno letalo, ki ga bo kupilo ministrstvo za obrambo, bo Slovenija dobila predvidoma čez 14 do 18 mesecev po podpisu pogodbe med italijanskim ministrstvom in podjetjem Leonardo, je dejal direktor direktorata za logistiko Uroš Korošec. Skupna cena bo znašala 72 milijonov evrov.

Minister za obrambo Matej Tonin je v sredo v Rimu podpisal pogodbo za nakup transportnega letala za potrebe Slovenske vojske. Slovenija bo zanj skupaj z opremo odštela skupno približno 72 milijonov evrov.

Tonin je ob podpisu dejal, da letalo Spartan C-27 J ne bo služilo le Slovenski vojski, ampak celotni Sloveniji, saj se bo lahko uporabljal tudi za medicinsko pomoč in pomoč ob naravnih nesrečah.

“Pri raziskavah trga smo preverili več različnih letal. Za spartana smo se odločili zaradi najboljšega razmerja med tem, kaj smo želeli, in ceno,” je dejal direktor direktorata za logistiko Uroš Korošec. Isti tip letala imajo po Koroščevih besedah tudi v Italiji, Bolgariji, Grčiji, Litvi, Romuniji in Slovaški.

Parkirano bo na letališču v Cerkljah ob Krki

V enem mesecu pričakujejo podpis pogodbe o sodelovanju med italijanskim ministrstvom in podjetjem Leonardo.

Najprej morata pogodbo o sodelovanju podpisati italijansko ministrstvo in podjetje Leonardo. Po podpisu bo nato Slovenija letalo dobila po 14 do 18 mesecih. Po besedah poveljnika 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske polkovnika Janeza Gaubeja sta prvotno načrtovani dve posadki. Letalo bo “domovalo” na letališču v Cerkljah ob Krki. Na začetku bo verjetno v mobilnem hangarju, v načrtu pa je gradnja novega domovanja za transportno letalo.

Končna cena 72 milijonov evrov

Kot smo že poročali, letalo stane 48 milijonov evrov, dodatni moduli 11 milijonov evrov. K dodatni opremi sodijo moduli za tovorni prevoz in prevoz oseb, prevoz okuženih, lažje in težje poškodovanih z možnostjo spremljanja vitalnih življenjskih funkcij ter modul za gašenje požarov.  Skupaj z logistično podporo, rezervnimi deli, usposabljanjem posadk na simulatorju, tehnično dokumentacijo in certificiranjem ter davkom je, kot smo že poročali pred potrditvijo ministrstva za obrambo, končna cena 72 milijonov evrov.

Po navedbah na spletni strani ministrstva bo transportno letalo omogočalo premik vojaških sil na območje delovanja, vzdržljivost teh sil pri opravljanju bojnih ali humanitarnih nalog ter medicinsko evakuacijo pripadnikov vojske in evakuacijo slovenskih državljanov, vključno z reševanjem izoliranega osebja vojske. Z njim bodo lahko pomagali tudi drugim sistemom v Sloveniji, denimo sistemu zaščite in reševanja.

Letalo C-27J Spartan proizvajalca italijanskega podjetja Leonardo je vojaško transportno letalo, ki je bilo že od začetka načrtovano in konstruirano za potrebe vojske in vojaškega transporta, in ni letalo, ki bi bilo konstruirano za civilne komercialne lete ter nato prilagojeno za vojaški trg. Ko so konstruktorji podjetja Leonardo začeli načrtovati, so imeli v mislih predvsem izdelavo vojaškega transportnega letala za večnamenske potrebe, ki bo izpolnjevalo zahteve v najzahtevnejšem okolju delovanja, pojasnjujejo na obrambnem ministrstvu. Letalo C-27J Spartan v vseh vremenskih razmerah omogoča prevoz do 60 oseb oziroma do 11,3 tone. Je srednje velikosti in lahko leti 5.852 kilometrov daleč brez vmesnih postankov.

  • Maksimalni dolet: 5.865 kilometrov
  • Maksimalna višina letenja: 30.000 čevljev oz. 9.144 metrov
  • Zmogljivost motorja: 4.637 konjskih moči
  • Vrsta motorja: dva turbo-propelerska motorja

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje