Pogovori med STA in Ukom ponovno brez rešitev

Slovenija 13. Jul 202116:55 0 komentarjev
STA, letaki
Denis Sadiković/N1

Vodstvi STA in Ukom sta se danes drugič sestali, tokrat na usklajevalnem pogovoru o osnutku pogodbe, ki ga je pripravil Ukom. Kot so sporočili s STA, pogovori niso prinesli napredka pri rešitvi finančnega položaja tiskovne agencije.

Vodstvi STA in Ukoma sta se danes drugič sestali, tokrat je pogovor potekal o osnutku pogodbe, ki ga je pripravil Ukom. Pogovori niso prinesli napredka pri rešitvi finančnega položaja STA, je sporočilo vodstvo STA. Ob tem svarijo, da bo delovanje STA ustavljeno, če bo ustanovitelj še naprej odlašal z nakazilom obljubljenih sredstev.

Vodstvo Slovenske tiskovne agencije (STA) je opozorilo, da bo vztrajalo na spoštovanju celotnega normativnega okvira, ki ureja delovanje STA. “Ob tem bo očitno primorana vnovič ubrati pravno pot, prek katere bo pristojno sodišče ugotovilo, ali je nedavno sprejeta vladna uredba o STA v neskladju s pravnim redom Slovenije,” so zapisali v STA.

Kot dodajajo, STA ne more pristati na dodatno pogojevanje in izsiljevanje v zvezi z opredelitvijo javne službe in odmero nadomestila, ki pripada STA, saj oboje že določa veljavni zakon o STA.

STA podpisu ne nasprotuje

Navajajo, da direktor vladnega urada z komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija “samovoljno in z nizanjem dodatnih pogojev očitno ne želi, da bi bila pogodba podpisana čim prej”. Po besedah Urbanije za zdaj ni mogoče napovedati, kdaj naj bi bila pogodba sklenjena, trdijo v vodstvu STA.

STA podpisu ne nasprotuje, kot je poudaril direktor STA Bojan Veselinovič, bi STA nemudoma ustavila že začete izvršilne postopke, če bi “nam bil za minulo obdobje tega leta nakazan obljubljeni predujem v višini 845.000 evrov”.

Ob tem na STA zagotavljajo, da bodo tvorno sodelovali v morebitnih nadaljnjih pogovorih z Ukomom. Danes je bila Ukomu posredovana tudi dodatna dokumentacija za obdobje do konca maja letos, STA pa je izpolnila tudi tretji pogoj za nakazilo predujma, saj na svojih spletnih straneh ločeno prikazuje prvine javne službe.

“V kolikor bo ustanovitelj še naprej odlašal z nakazilom obljubljenih sredstev, bo delovanje STA ustavljeno,” so opozorili.

STA že 194 dni opravlja javno službo brez plačila zanjo s strani vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!